Můj život s vegetariánem

Je tomu již rok, co jsem skončila v náruči jednoho hlučného barbara (jehož jméno je dnes ve všech pádech skloňováno se superstar) a člověka neznalého Mamutovy povahy by určitě nenapadlo, že tenhle skoro dvoumetrový chlap je vegetarián. Je to trochu s podivem, přiznávám, že barbar nejí maso, ale Mamutovy důvody chápu a to, že už se pět let řadí mezi odpůrce masa, respektuji.
Ale nechci mluvit o něm, ani o jeho cestě k vegetarinánství. Chci mluvit o sobě. A totiž o tom, jaké to je, když zarytý masožrout tráví většinu času se zarytým vegetariánem a čas od času si musí společně uvařit.

První měsíce našeho soužití v kuchyni nebyly vůbec snadné. Od dětství nesnáším vařenou zeleninu a kdyby mi někdo před rokem řekl, že budu dobrovolně jíst vařenou mrkev, tak se mu vysměju do obličeje. Ale nepředbíhejme.
Ze začátku jsme byli odkázáni na nezdravá jídla typu „smažený sýr“, „smažený hermelín“ a pro změnu „smažená brokolice“, protože sladit naše rozdílné chutě a ještě fakt, že Mamut nejí maso (ani nic, co se masa dotkne, protože z toho se mu zvedá žaludek), bylo opravdu náročné. Cokoli jsme vařili (a nepatřilo to do výše zmíněné „svaté trojice“) to jsme půlili a já si do své části s gustem přidávala maso. Popřípadě jsem si koupila grilované kuře a k němu jsem si uvařila brambory, Mamut si ke stejné příloze uklohnil sóju.
Časem se ukázalo, že to ale není úplně nejlepší druh stravování. Oba jsme měli pěkně rozhašené zažívání z těch věčných smažených jídel a později už jsme se na sýr v trojobalu nemohli ani podívat. Tak jsme se začali pídit po nejrůznějších receptech a přemýšleli, co by chutnalo nám oběma. Já zjistila, že brokolici můžu a že ji mám vlastně ráda. A postupem času jsem zjišťovala, že mi chutná i víc vegetariánských jídel, která jsou složena hlavně ze sýra, zeleniny a hub (tofu a sóje jsem nikdy nepřišla na chuť a asi ani nikdy nepřijdu).
Uběhl rok a u nás v kuchyni už maso nenajdete. Máme mnoho receptů, které chutnají nám oběma a pokud si do své půlky Mamut ještě naplácá tunu chilli, je to úplně super. Jeden fakt se však změnil a to dost zásadně – mě totiž maso, které jsem dříve v každém jídle tolik postrádala, přestalo scházet. A to tak, že ze sedmi dní v týdnu jím maso třeba jen jednou nebo dvakrát a jinak na něho ani nemám chuť.
Zjišťuju, že mému tělu je bez přemíry masa vlastně líp. Zachutnaly mi všemožné zeleninové sajrajty, od brokolice se sýrem až po směs zelí, rajčat, hub, květáku a mrkve s kořením. Jídlo tvořené jen se zeleninových ingrediencí považuji za plnohodnotnou večeři a maso skoro nekupuju – za prvé je drahé a za druhé ho k životu nepotřebuju.
Díky životu s vegetariánem se ze mě stal někdo úplně jiný. A musela jsem se smát, když jsem po týdnu stráveném s Mamutem přijela na víkend domů a navrhla mamce a bráškovi, že bych udělala na oběd nějaké jídlo bez masa. To byl řev! Začala jsem se bránit, že na co maso potřebují, že bez něj snad jeden den vydrží a pak jsem se zarazila a musela jsem se sama pro sebe usmát. Takhle do mě ještě před pár měsíci hučel Mamut! A teď přebírám jeho kazatelskou roli a nutím lidi, aby omezili maso! Život je plný ironie:)
Musím ale říct, že mi současný stav plně vyhovuje. Bez masa je člověk o něco lehčí, na druhou stranu zase pořád zastávám názor, že maso člověk potřebuje a bez něj jeho jídelníček není kompletní. Minimálně, když už člověk nechce trápit zvířata a nechce, aby kvůli jeho plnému žaludku musel někdo umírat, měl by aspoň jíst mléko a mléčné výrobky. Jinak dopadne jako uschlá bledule. Opačný extrém, kdy baštíme maso denně (jak jsem k tomu nucena teď, když jsem zrovna v lázních a už toho začínám mít plné zuby), ale taky není dobrý. Střeva máme zanesená nezpracovaným svinčíkem a plníme si tělo zbytečným tukem, nehledě na to, že dneska jsou nebohé krávy, kuřata a další jateční zvířata krmena tak divokou směsí chemikálií, že se jejich maso podobá spíš produktu šíleného vědce, než přírody.
Co dodat na závěr? Že jsem ráda, že mi můj přítel přinesl nový pohled na život a že zelenina je docela fajn:) Nebijte vegetariány za to, že jsou jiní, ale zkuste je pochopit a možná se od nich i trošilinku poučit:)
A moje starší vyjádření k tématu čti zde: Masíčko nebo zeleninka aneb pár slov o vegetariánství

35 komentáře “Můj život s vegetariánem

  1. Vařit bez masa není problém.Matka , když jsem začínala taky nevěděla, co mi vařit a plašila, co budu jíst.Akčnější tatík si našel repcety a jelo se 😀 Možná, že to není dokonale zdravé, ale co dneska je? Žádný životmí styl není úplně zdravý, existují jen zdravé potraviny.A už je jen na člověku, jak to zloubí..

  2. Tak já maso moc nejím, dám si jenom grilovaný rybí anebo kuře pečený ale poslední dobou z toho samýho kuřete výjimečně krůty, co do mě cpou, protože bych jinak nejedla téměř žádný maso, už se mi taky zvedá žaludek. Na mléko a mléčné výrobky jsem si nejspíš stihla vypěstovat alergii nebo co. Když se napiju mléka nebo sním mléčný výrobek, klidně se mi stane, že na nějakou dobu oslepnu anebo se mi šíleným způsobem motá hlava a chytám z toho migrény. Tak co mám dělat? 🙁

  3. U nás je to trochu podobné…já jsem vegetarián a přítel,který tu straší o většině víkendů,je zarytý masožravec. Je to zajímavé,ale o víkendu mu vůůůbec nevadí,že nejí maso 😀 Dokonce když jdeme spolu někam do restaurace,zásadně si dává to stejné co já,takže opět bez masa. Ještě si v mé společnosti nedal ani ždibíček 😀 A prý je jeho nejoblíbenějším jídlem zapečená brokolice se sýrem a kečupem. Takže opět bezmasá strava 😀
    A až jednou dojde na společné bydlení,dopadne jak ty 😀 (a nic ve zlým 😉 )

    Jinak moc hezkej článek 🙂

  4. Ja som vegetarián už dosť dlho, písal som o tom tiež článok, ktorý pojednáva dôvody, pre ktoré človek prestane takéto mäso jesť. A musím sa priznať, prestal som ho jesť zo dňa na deň, a neviem si pomôcť, ani raz sa mi nestalo, že by mi chýbalo.

    Príde mi to ako niečo normálne a prirodzené.

  5. No, co by člověk neudělal pro milovaného člověka, že ano? Nakonec nás většinou vedou k uvědomění sama sebe. Nutno, poznamenat, že nejsem vegetarián a maso mám rada, ovšem musím s tebou naprosto souhlasit. To, co cpou do ubohých kuřat je hrůza (jako budoucí biochemička to musím vědět).I když byly časy, kdy jsem zeleninu k smrti nesnášela, čím jsem si naprosto rozházela organismus a žaludek, dnes uznávám všechny druhy a s radostí ji pojídám v nepřeberné míře, kromě brokolice, tu by do mě nenacpal nikdo ani páčidlem. Lidé by opravdu měli přestat být tolik závislí na masu. 😀

  6. Tenhle způsob života by mi možná vyhovoval 🙂 Protože já mám sice maso ráda a vzdát bych se ho úplně nemohla, ale tak dvakrát týdně by mi bohatě stačilo. U nás v rodině se jí docela hodně a na intru kolikrát i dvakrát denně, což je pak hrůza – obzvlášť když je to samé hovězí, fuj. Ke všemu na intru zelenina skoro žádná… Nechceš založit rubriku s receptama? 🙂 Bych se inspirovala…

  7. Pro mě a za mě si jez co chceš. Dokonce i pokud bys chtěla přijet na návštěvu, tak bych se pokusila ti vyjít vztříc a uvařit něco, co by sis mohla dát a nám bych k tomu to masíčko přiložila opečené pěkně zvlášť. Za to bych ovšem ocenila, kdybys spolkla to kázání o nepotřebnosti masa, trávení a hlavně o tom sajrajtu čím krmí zvířátka. Za prvé to není tak úplně pravda a za druhé i rostlinky se krmí sajrajtem.

  8. Noo, kdybych si musela vařit sama, tak se do masa ani moc nepouštím, protože jsem špatný kuchař 😀 Vaří mi přítel, který cpe ledničku hlavně masem, takže se podřizuju tomu, co uvaří a nedokážu si představit, že bychom někdy neměli na oběd maso 😀

  9. Já bych vegetarián být nemohla, protože bych asi nepřežila bez kuřecích prsíček,která prostě miluju. Ale krom drůbeže, některých ryb a libového vepřového maso nejím, protože mi nechutná. Obdivuju tě, že jsi našla cestu k zelenině, já jí totiž (vyjma mrkve) prostě nemám ráda. O to víc, že ji do nás máma cpe horem dolem. Možná by mi prospělo, kdybych si k ní našla cestu sama :))

  10. Pro mě bylo vždycky nepochopitelné, že někdo "musí" jíst maso každý den a oběd bez masa nepovažuje za pořádné jídlo. Taky mám pocit, že jeden nebo dva dny v týdnu úplně stačí. Maso zatěžuje trávicí systém víc než jiné potraviny, určitě není dobré mít ho každý den.  
    Já mám ráda a často dělám různé směsky se zeleninou: třeba osmažit na velké pánvi nadrobno nakrájenou mrkev, cuketu a cibuli a potom to smíchat s těstovinami, rýží nebo brambory a posypat strouhaným sýrem. Jednoduché a dobré.

  11. Pochutnat se dá i na jídlech z mnohdy opomíjených ale zdravých luštěnin: tmavé fazole, cizrna, čočka. Tam už je ale zapotřebí udělat si hodně času na přípravu, na rozdíl od těch zeleninových směsí, které jsou udělané poměrně rychle.

  12. Já jsem vždycky happy, když mamce přijede přítel vegetarián a maso se u nás nebjeví. Soju ráda mám, tofu ne.
    Nějakjsem na to s mamkou odvykly a když máme jednou do tejdne šunku a jednou rybu, pomalu se ještě divíme.

  13. Sýr můžu ve všech možných podobách a sója, když se dobře prokoření a přidá se k tomu zelenina, může být. A to extra vyznavač zdravý stravy nejsem. Asi je to jenom o umění to dobře ochutit, patřičně upravit. Neříkám, že soja je od masa nerozpoznatelná, že je to maso, maso to samozřejmě není, nechutná to přesně tak, ale hnusný to není. Maso jím, vegetarián nejsem i když si moc nepotrpím ani na hovězí nebo vepřový, preferuju drůbež. Sním i rybu, ale taky hodně záleží na úpravě (přidat třeba zeleninu), protože mi přijde, že samo o sobě je to maso chuťově o ničem, takže si na tom moc nepochutnám.

  14. musím súhlasiť s Kerriou. ako študentka školy zaoberajúcej sa práve takýmito vecami viem, že hlavne v českej republike je hygiena potravín na veľmi vysokej úrovni a v porovnaní s masom v amerike tu toho sajrajtu zas toľko nie je. oni na to existujú normy. no a rastlinky tiež hnojíme a hoci sa ekologické zemedelství rozmáha, 90% pôdy je obhospodarovanej konvenčne, čiže s chemickým hnojením, postrekmi a podobne. A ked už chceme zrovnať cenu, nakúpiť si biozeleninu na jeden obed vyjde ešte stále podstatne drahšie ako kúpiť si kilo kuracích prsíčok. Ale samozrejme, je to na každom z nás čo si vyberie, ale človek je prirodzene všežravec, takže reči o škodlivosti mäsa nie sú moc na mieste…

  15. Chichi 🙂 Zajímavý, s bývalým, taky všežravec, jsme se dlouho hádali o jídle, ale pak postupně jsme se začali respektovat a chápat a ještě mi řek, že by bylo divný, kdybych já jedla maso 🙂 A měl rád, co jsem mu vařila 😀

    Ono jako jasně, někteří lidi jsou tak zvyklí na maso, že si nedovedou najednou představit, co by jedli. Já ho ani dřív nejedla víc než dvakrát týdně, proto to pro mě nebyl problém. A přitom je na světě tolik druhů zeleniny a všeho. 🙂

  16. Proti zelenině nic nemám, pokud to není cuketa, ale nedovedu si představit, že bych se stala vegetariánem. Jsem totiž člověk, co miluje ta nezdravá česká jídla jako je vepřo, knedlo nebo svíčková. Asi bych si zvykla podobně jako ty, ale nemám důvod to měnit a ani nechci:)

  17. Jsem tolerance sama, ať si každý jí, co chce, ale kdyby mi někdo začal kázat o tom, že maso vlastně nepotřebuji, asi bych ho řádně odpálkovala. Je to jako učit psa na ovocné knedlíky.
    Já osobně naopak – když nejím maso víc jak tři-čtyři dny, cítím, že mi něco chybí. Stejně jako když nejím tři-čtyři dny ovoce. Nebo sladké.
    S vegetariánem bych nevydržela. Nebo by si musel vařit ty své brokolice sám. 😀

  18. [21]: Právěže, četla. To je jen reakce na to, jak v článku popisuješ, žes přijela na návštěvu k rodičům a začala jim tam kázat.
    A taky na to kázání na konci článku: "Zvířátka se krmí sajrajtem… Zkuste se od vegetariánů poučit."

  19. ja taky moc maso nemusím.. ale zas si neumím představit že bych jej ze svého jídelníčku vynechala.. já jsem vyběravá takže většinou jenom kurecí :).. ale když si představím kolik do toho cpou chemikalii, proteinů a antibiotik tak si ŕíkam fuj a zvedá se mi žaludek.. asi by bylo třeba chovat něco vlastního 🙂 a jo, asi bych byla taky co chvíli změnila názor  kdyby mě s tím přítel pořád bombardoval 😀 když už mě jeden naučil pít, pŕesvédčit s enékým na vegetariánství mi příjde jako menší zlo 😉 alespoň částečně 🙂

  20. Já jím maso taky dvakrát do týdne, vlastně je to pokaždé jinak. U mě jde spíš o to, mít to pestré.
    Třeba i na večeři si rozdělím chleba a na každý kousek si narvu něco úplně jiného 😀

    Jestli je k jídlu maso nebo zelenina, už je mi vcelku jedno, protože sním všechno.

    Mohla bys prosím Lum (fakt moc moc hezounky prosím), prozradit a vypsat nějaké pěkné bezmasé receptíky tady na blog? Mě by to moc zajímalo, chtěla bych se naučit něco nového.

  21. [5]: Ano, ale zničíš se přepáleným tukem a polotovary. Restaurace vůbec nejsou kvalitní strava a dlouhodobě je to velmi nezdravé.
    [9]: Kuře je největší zlo, to snad ani není maso, jenom hormony.

  22. [23]: nebylo to kázání, spíš mě pobavilo, že jedno jídlo bez masa jim přišlo jako hrůza:) Masa obecně jíme příliš, máme zanesená střeva apod. a to je neoddiskutovatelný fakt. Ale samozřejmě, ať si každý jí, co chce:)

  23. [30]: těžko říct, no, nejsem chemik, ale pořád z toho mám takový pocit, že hormony a antibiotika, které v těle nemají co dělat, mohou rozhodit organismus víc, než podávání malé dávky jedu.

  24. [31]: stejne se to neda srovnat, nikdy nevis, co vsechno vlastne jis a zalezi na davce i typu te latky a pak, i kdybysme to presne vedeli, stejne porad nezname lidsky telo tak abysme mohli odvodit vsechny dusledky vseho co pozreme. takze bych to tak nehrotila. jist se musi a bohuzel mit vlastne ekofarmu si kazdej dovolit nemuze, pak je asi fakt nejlepsi od vseho trochu a nic neprehanet:)

  25. U nás doma se už od mého dětsví jedlo maso jen o víkendu, jinak ne. Mám ráda maso a i teď když bydlím sama, necítím potřebu ho mít víc jak 1x-2x týdně(i peníze na to nejsou). Pak jsem přišla do školy, kde jsme měli dělat jídelníčky a nemohla jsem uvěřit, že ho někdo může jíst každý den. Holt každý je jiný, ale příliš masa škodí a je i faktorem ke vzniku dny(hlavně hovězí).;)

    Pokud vegetarián jí aspoň vejce (ryby by byli taky fajn kvůli nenasyceným mastným kyselinám, ale dají se částečně nahradit omegou), tak není problém. Protože tělo potřebuje plnohodnotné bílkoviny a pokud nejí maso, tak aspoň vejce a sóju;) Nejsem proti vegetariánství pokud člověk ví do čeho jde a co tělo potřebuje – a ví jak to nahradit;)

    Ty recepty by mě zajímaly, máte vlastní nebo z nějaké kuchařky? Zelenině třikrát zdar 🙂

  26. Maso a nic, čeho se jen dotklo, nejím už 6 let, jsem chlap ve středním věku. Nemám pocit, že bych dopadl jako bledule, vážím 90 kg při výšce 186 cm. To doporučení o mléce a mléčných výrobcích je nesmysl tak velký, že nemůžu uvěřit, že jsi jej napsala ty, po všech těch skvělých článcích, které mají společný ten tvůj talent vysvětlovat složité věci jednoduše a logicky … Zkus přece tuhle svoji logiku zapojit – najdeš kdekoli v přírodě obdobu toho, aby jeden živočišný druh konzumoval mateřské mléko jiného druhu ? Asi těžko, že ? A co by na téhle kanibalské zvrácenosti mělo být zdravého a tělu prospěšného ? Jinak děkuju za tvoje skvělé psaní ! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.