Všude to čteme, z každého časopisu či internetové stránky na nás vykoukne nabídka na BIO potraviny, eko výrobky, bez konzervantů, barviv a prostě jako ze zahrádky. Ale je to vážně tak super?
Nemůžu se zbavit dojmu, že s námi řetězce supermarketů hrají zase nějakou hru ve stylu – když to chcete, tak to dostanete, ale neptejte se, odkud to je. Připomíná mi to časy, kdy všichni byli vyděšení z BSE a tak na každém mase byla nálepka „zaručeně bez BSE“. A lidé nálepce věřili.
S BIO výrobky je to stejné. Je tam nálepka BIO, takže je to zdravé. Jednoduché přímočaré uvažování kupce ze stáda, kterému už nechutná strava plná éček a zachtělo se mu něčeho víc přírodního. Opět mi to připomíná situaci, kdy se na netu objevil seznam „super extra nebezpečných éček“ a to nejvražednější bylo E 330. Co na tom, že E 330 je úplně obyčejná kyselina citrónová, které jsou plná jablka, pomeranče, o citronech nemluvě. Stádo zabučelo a uvěřilo.
Dnes je v módě všechno, co je eko a BIO, ale málokdo ví, co to vlastně znamená. Prostě eko je dobře, ten zbytek je špatně. Jaký je rozdíl mezi BIO jablkem, jablkem z obchodu a jablkem z naší zahrady? BIO jablko prý roste v krásné přírodě a není chemicky ošetřeno, jablko z obchodu roste bůhví kde a je chemicky stříkáno a jablíčko z mojí zahrádky je vlastně stejné jako to BIO jablko. Proto když budu stát před výběrem, zda si dát jablko z Tesca za deset korun kilo, BIO jablko za 50 korun kilo nebo pojedu na chatu a natrhám si bednu zadarmo, samozřejmě zvolím svoji chatu.
A to se dostávám k další věci a tou je nakupování na trhu. Když jsem byla malá, babička každé ráno jezdila do trhu a kupovala čerstvou zeleninu a ovoce, někdy i houby a bylinky. Dnes už jsou trhy jen jednou týdně a prodejců ubylo. Ale ta vůně krásné, čerstvé zeleniny, ovoce a květin mi v nose voní pořád a stala se mi takovým synonymem slova BIO. Zahrádka, usměvavá babička se šátkem, ošatka s jablky, švestkami a třešněmi, bedýnka s kedluby a zelím. To je nejvíc BIO, co znám.
Dál asi budu chodit okolo regálů s cedulí „Zaručeně BIO“ s nedůvěrou a půjdu si pro chemicky ošetřenou papriku za pár korun. Vím, že je chemicky ošetřená, zato u Bio potraviny mi někdo řekl, že není, ale důkaz chybí. Nálepkám prostě nevěřím a nostalgicky vzpomínám na tu babičku s šátkem, jak vrásčitýma rukama vybírá ta nejkrásnější rajčata a přidá nám o půl deka navíc. Ta nálepku BIO nepotřebovala, ta ji měla přímo v srdíčku. Ani ta nejvíc BIO potravina v supermarketu totiž nikdy nebude pěstovaná z láskou a prodávaná s úsměvem. A o tom to celé je.
Souhlas s celým obsahem článku. Já mám zase to, že hodně mých zákazníku chce ty nové notebooky z eko materiálů. Sám nevím, z čeho vlastně jsou, jen vím, že jsou jiné, celý casing na dotek působí jinak. Ale samozřejmě nevím. Sice jsou prý testované ve státních laboratořích na nezávadnost, ale kdo ví.
Nejde jinak nez souhlasit a nostalgicky vzpominat s tebou:-]
Nálepka eko, bio a pod. neznamená, že by ty potraviny/věci byly kvalitnější než normální potraviny/věci. Bohužel lidi si to myslí, když zajdou do bioobchodu, kde si koupí biověci, nechaji tam své nebiopeníze a mají dobrý pocit, že udělali něco pro své pulbiotělo, že budou zdravější nebo že si koupili "něco lepšího". Ve skutečnosti bio a eko pouze znamená že byl produkt vyprodukován klasickou, starodávnou cestou aneb když to jde bezpečně po novu, uděláme to po staru. Ale o kvalitě ani slovo ;).
Což o to, jsou obchody se zdravou výživou, kde člověk nenechá výplatu, takže to pak proč ne, tam to má i smysl v tom, že si tam člověk nekoupí "smažák za pětadvacet" a podobna nezdrava jidla, že to prostě nesvádí. Zato ale nedávno jsem vešla do velkého zeleného obchodu a při pohledu na ty ceny mi málem vypadly oči. Takže eko a bio proč ne, ale chce to dobrý obchod.
Ale beztak je to výmysl měšťáků, no. 😀
taky mám nejradši to z vlastní zahrádky:)a zdravá strava? proč ne, mám ji ráda, ale taky do toho nehodlám vložit veškerý svůj kapitál:D
ja nostalgicky vzpominat nemusim, my tohle mame doma porad, akorat to ted provozuje segra 😀 cely zivot jim produkty typu "bio", kdyz jsem byla mala, delavaly se u nas kazdou chvili i zabijacky.. mame svoje slepice a kraliky, kdysi sme meli mnohem vice zvirat, vejce mame taky domaci.. a tak by se dalo pokacovat.. a co? Mam tetanii, hyperglykemii a kdovi co jeste, rozhodne se necitim vice zdrava nez mestaci, co ji cely zivot jidlo ze supermarketu.. ba naopak, hodne lidi z nasi vesnice, co znam, ma vselijake alergie.. tohle podle me je uplne, ale uplne jedno, jde jen o prachy..
jinak, co se zdrave vyzivy tyce.. chodim pravidelne na obedy do zdrave vyzivy, najim se tam za 40 kc, a je to opravdu dobre, takze bych to zas s tema cenama ve zdrave vyzive nevidela tak tragicky 😀
jednou jsem nekde cetla dva clanky vedle sebe na toto tema. Jeden psal zastance biopotravin, druhy, ne vylozene protivnik, ale spis clovek, kteremu je to jedno. Ten zastance psal neco o tom, jak to delali kdysi nasi predkove, cili jde o to, co psala Alkea.. a ten druhy na to napsal, nj, ale taky v jakem veku ti lide umirali ze?
ale nad timhle uz nikdo nepremysli..
Je to jen otázka čemu lidé věří, nebo spíš chtějí věřit. Nedávno jsem četl článek o podmínkách chovu slepic v mini klecích. Výrobci chovají slepice v různých prostředích. Někdo ve stísněných klecích, druhý poskytuje zvířatům prostor, někdy snad i výběh. Vejce mají na obalu značku, podle které se to pozná. Já tomu věřím a proto budu radši podporovat výrobce s lepšími podmínkami, které sebou přinášejí takě větší náklady, tudíž musí nastavit vyžší cenu. Můžu být jeden z těch oblbých, ale jednoduše věřím, že ne všechny podniky chovají zvěř ve stejných podmínkách.
Bohužel tento stav je "vynálezem" kapitalismu. Snižování nákladů pro větší zisk. Těžko se vrátí časy, kdy chovná zvířata pobíhala po pastvinách soukromníků. Teď letí pásová výroba.
Dřív lidé umírali dříve, ale ne kvůli jídlu, ale hygienickým podmínkám a úrovni zdravotnictví. Myslíte si, že před sto lety snad nikoho nenapadlo omýt maso před vařením?
alkeantres: jasně, hnusní měšťáci, pryč s nima:D
onni: hezky řečeno:)
Jinak díky za komenty
sirius, ja si myslim, ze driv lide umiali kvuli hodne vecem a jidlo k nim patri taky 😉
Protože můj taťka učí na univerzitě obor zvaný Technologie potravin, jednou si ho pozvali kamsi do Snídaně s Novou nebo nějakýho takovýho pořadu, kde se diskutovalo o BIO potravinách. Oni samozřejmě chtěli, aby řekl divákům jak jsou BIO potraviny super a zdravý a tohle všechno, a pak prý byli docela naštvaný, když jim taťka vysvětlil, že BIO potraviny se prakticky nijak neliší od těch "normálních" , samozřejmě kromě ceny, která je třeba třikrát větší. To že BIO ovoce a zelenina nejsou (prý) chemicky ošetřeny je sice moc hezký, ale stejně je v tom spoustu chemikálií, jelikož chemikálie jsou prostě všude. V půdě, ve vodě, ve vzduchu, ve všem. Všechno se to prostě podchytit nedá. Výsledkem je, že BIO potraviny mají asi tak o 5-10% míň chemikálií než normální potraviny, což je pro zdraví naprosto nepodstatné, protože, jak už jsem řekla, chemikálie jsou všude.
Závěrem bych chtěla říct, že BIO potraviny jsou prostě a jednoduše jeden velký nesmysl, a jestli se vám to nezdá, napište mi mail a já vám dám mailovou adresu na svýho taťku, kterej tomu rozumí a vysvětlí vám to.
Sayonara.
Estel: díky za tento názor, protože toto v podstatě mělo vyplynout z mého článku:) Pozdravuj taťku a vyřiď mu, že je dobře, že se ve Snídani s nohou nenechal ukecat a řekl to tak, jak to je:)
Vůbec, člověku už by mělo být z celého toho zeleného tartasu špatně…
V supermarketoch BIO jedlo rozhodne nenájdeš 😀 a ano, za BIO sa povazuje aj to, co si vypestujes v zahradke sama.
a ako som uz niekde pisala, namusi to mat nalepku BIO, ale certifikat. ako kozument a zakaznik ho mas dokonca pravo vidiet.
Určite sa chemikáliam v jedle nedá vyhnúť, sama som pani v BIO obchode povedala, že to nemusí byť pri farbikách, ani pri prašných cestách, môže sa to pestovať v nezávadnej pôde, aj tak budú na to padať kyslé dažde. Čiže nevyhneme sa tomu – no dá sa to obmedziť. ak bude aj o 5 percent menšia pravdepodobnosť že raz zo stravy dostanem rakovinu, aj to je pre mňa niečo.
Viem, ako sa niektoré veci vyrábajú a viem aj to, že niektoré BIO žrádla sa vyrábajú úplne prirodzeným spôsobom.
Vezmite si napríklad masové výrobky ako párky, kde maso VOBEC nie je. iba múka zmiešaná s emulgátormi.
A mne BIO produkty chutia viac, kto neskúsil nech nehovorí. Aj sladkosti, aj cestoviny, aj jablká aj BIO nátierky. Nie som určite jediná.
Možno sa zdá, že som fanatický zástanca, no vidím aj zápory. Kyslím dažďom padajúcim na naše BIO zeleniny nezabránime, no ak môžme niečo zredukovať…?
To si tiež môžem teraz povedať, že ľudia hádžu odpadky na zem, ale ja to robiť nebudem. poviem si, veď tých 0.000000000….1 percenta, ktoré tvorím v ľudskej populácií, aj tak ničomu nepomôžu. keby má takýto postoj každý, kam by sme sa dostali???
Nedá mi nedopísať ešte jednu vec, keď sa nad tým všetkým zamyslím – všetky baby gothičky čo takto poznám z netu (lebo osobne nepoznám bohužiaľ žiadnu "true", keďže som zo strašného zapadákova), majú nejaké vážnejšie zdravotné problémy. Je to dosť aj o pozitívnom myslení, postoji k životu a sebe samému.
Ja jem celý život kopy sladkostí (v UK som bola na to tak závislá, že som zjedla aj 4 čokolády denne, 2-3 pudingy, chleby s nutelou, boli dni keď som nemala nič slané v ústach), už je to 5 rokov čo nejem mäso. Nie som bohvieaký zástanca zeleniny a ovocia 😀 nemám žiadne alergie, už asi 4 roky som nebola chorá, z tých sladkostí nemám dokonca ani skazené zuby (!!!), teším sa silnej imunite – je dokázané lekármi aj z Harwardu, že smiech posilňuje imunitu a že 90 percent chorôb vzniká z psychiky. Viem, je to trocha off topic, ale niekde som sa vyjadriť musela.
Čiže BIO NEBIO, podstata zdravia sa i tak srýva niekde úplne inde 🙂
A to spojenie s goťákmi je tiež veeeeeeľmi pozoruhodné
Lilith: wow, dlouhý komentář:) Víš já ale u nakupování chci nakoupit rychle to, co potřebuju a ne se rozčilovat nad certifikáty a shánět kvůli ním vedoucího či bůhví koho:)To, že nejsi nemocná ti závidím – ale vidíš, jsi gothička(?) a nejsi nemocná, inu ale třeba jde jen o výjimku co potvrzuje pravidlo:) Ona černá barva oblečení je velkým magnetem na energii a bohužel na všechnu – špatnou i dobrou, takže není divu, že na sebe gothici stahují kdejaký bordel a pak mají deprese:) A že nemoci jsou z 90% kvůli psychice s tím se naprosto ztotožňuju, kdo má otevřené oči, tak si toho všimne sám u sebe i u svého okolí;)
Jasne, ja tiež nemám rada nakupovanie. 🙂 ale tak nenakupujem pre celú rodinu, keď tak len pre seba a to sa zvládnuť dá, certifikáty jasné že nepýtam, iba viem že ak o ne požiadam, mám právo ich vidieť 🙂
A tak gothička negothička, milujem gothic rock, milujem tú módu a aj atmosféru, ktorý tento štýl prináša, nech si ma každý už zaradí kam chce 🙂
Pamatuju si, když jsem na brigádě roznášela poštu, byly tam ty letáčky "KUPUJTE BIO POTRAVINY, ZARUČENĚ NEJZDRAVĚJŠÍ POTRAVINY NA TRHU" a na jednom letáčku bylo přeškrtnuto to nejzdravější a dopsáno nejdražší.. to mě tak rozesmálo, že jsem si ten letáček někam schovala, nevím kam xD