
Problém je, že hodně lidí vnímá vege život jako (jak tomu trochu posměšně říkám) bobříka veganství či vegetariánství. Prostě jednoho dne přijde den, od kterého už nikdy nikdy nikdy ani za milion škopků dukátů nebudu jíst maso (plus třeba živočišné produkty obecně). Do smrti. A tečka. A tito lidé také mnohdy pohrdají těmi, kteří „selžou“ a nějakou tu živočišárnu do úst vezmou. Tyhle lidi by pak nejradši namleli do kompostu a prodávali jako biomasu, protože když se teda jako jednou rozhodneš, tak to koukej brát doslovně.
Já ale nikdy nebyla přítelem šíleným extrémů a tak se ze mě a mojí blízké kamarádky Sovičky stali „dosaďtesikolika“ procentní vegetariáni. A tahle cesta mi sedí.
Zkuste si představit, že nejíte maso. Už nikdy. Pro některé lidi vážně šílená představa. Ale co takhle vynechat maso alespoň jeden den v týdnu? Nebo dva, nebo čtyři nebo šest…na tom už nezáleží, ale čím více, tím pochopitelně lépe – pro vás i planetu (a jestli se chcete vztekat, tenhle článek již předem vyvrací některé hloupé argumenty).
Rozhodla jsem se jít zlatou střední cestou a tři až čtyři dny v týdnu vynechávám ze svého jídelníčku maso. Čím ho nahradit? Je nepřeberné množství věcí, které jíst. Protože nejsem částečný vegan, ale vegetarián, existují sýry a vajíčka, z nichž se dá připravit chutný pokrm. Dále pak věci jako tofu, sójové maso (které vyjde velmi levně), seitan, šmakoun a podobné výrobky. Moje oblíbené jsou pak „podtácky“ – správně Amunak nářez, což jsou výborné zeleninové nebo houbové placičky. A pak samozřejmě obří množství ovoce, zeleniny a luštěnin, které si každý může připravit.
A pokud se rozhodnete najet alespoŇ na částečnou veganskou stravu, existují velice chutné sójové jogurty, sójová majonéza (tzv. sojanéza), sypané sójové mléko Zajíc a nebo různá mléka kokosová, mandlová či zase sójová. Místo trojobalu se dá použít klasicky mouka, strounanka a namísto vejce rozšlehaná mouka s vodou či strouhankou.
Varianty jsou. A schválně kdo jde se mnou do výzvy být alespoň 50% vegetarián? Tři dny v týdnu nejsou tak moc. A pomůžete tím jak svému zdraví, tak naší Matce Zemi. Aspoň to zkuste:) Já to myslím zcela vážně a ráda vám budu sdělovat různé recepty a rady:)
Jej, tak tohle nehrotím. Maso mi zkrátka a dobře nechutná, takže když nemusím, tak ho nejím. A je mi srdečně šumák, jestli to někdo okolo mě též takhle praktikuje nebo ne.
Tak, já asi do toho půjdu, já po mase nijak nešílím, takže si dávám dost ve škle když je možnost saláty, těstoviny atd., mě se celkem líbí veganská strava, třeba mamka chodí každý den do veganské restaurace, ale není veganka, o víkendu to většinou dožene, mě by to taky nevadilo, ale úplně omezit živočišné výrobky bych asi nedokázala, mám prostě ráda vajíčka a mléko :D, 100% vegetariánka asi nebude, ale omezovat maso mi rozhodně nebude vadit,
To je super. Viděla jsem video – jednoho týpka o to mluvit.
Podle mě si zaslouží respekt veganů a vegetariánů každý, kdo si dá aspoň občas raději sojovou smetanu, než obyč, protože každá smetana se počítá.
Pro mě je to dost jednoduchý, protože kromě drůbeže a ryb mi to maso prostě nechutná, vepřový a hovězí bych nemusela do konce života jíst a vůbec by se mi nestýskalo.:) Na druhou stranu mám ráda sóju, sýry i vajíčka, takže o bílkoviny se nebojím, koneckonců jsou i kulturisti vegetariáni/vegani, a to je podle mě důkaz, že to jde. Základem je prostě pestrá strava plná vitamínů a živin.:) Nemluvě o tom, že maso, laktóza a lepek jsou těžko stravitelné a neuškodí je občas nahradit něčím lehčím, což je třeba ta sója, zelenina, celozrnné pečivo když už musíme to pečivo mít.:)
Kromě těžko stravitelného masa jsou podle mě větším problémem naše oblíbené "bílé jedy", teda cukr, mouka, mléko, sůl – bez těch se našemu trávení taky povede mnohem líp.:)
Zelenina, ovoce, vláknina a luštěniny, k tomu jako bonus trochu masa, a myslím si, že si každý bříško bude spokojeně chrochtat.:)
(nemluvě o tom, jak je maso drahý! Kupa grilované zeleniny se sójou je výborná a takřka zadarmo.:) )
Já popravdě nemám už na maso prostě chuť. Nevidím problém v tom ho nikdy v životě už neochutnat. Jedla jsem maso 17let a teď vím, že jsou zdravější věci, lepší, a etičtěji lepší, tak proč se k otmu vracet? 🙂 nevidím důvod. Ale domácí vejce si někdy dám, takže z malé části s článkem souhlasím.
Sója 🙂 Tak to je pěkný svinstvo. Mezi sójou je procentuálně zastoupeno nejvíc GMO plodin vůbec, možná přes 90% světový produkce sóji; v podstatě přírodní sója se ani nedá sehnat. Z toho titulu bych soudil, že nahrazovat živočišný produkty sójovejma alternativama není pro vás ani pro planetu Zemi o nic zdravější, spíš naopak. A myslím, že by nebylo od věci tohle upozornění zmínit; jeho absence by byla značně zavádějící.
[6]: Holčičko, GMO soja je POUZE KRMNÁ soja. Takže buď tak hodná, než začneč někde něco psát, zjistit si fakta. Chytráky jako ty miluju. 😀 😀
Jsem z těch, které společnost má za vegetariány a mě je houby platné říkat jim, že mi prostě většina masa jenom nechutná. 🙂
Sníst vepřový nebo hovězí by pro mě bylo jako sežrat lidský. Nechutný, neetický. A jiný maso mi prostě nechutná.
To mi nepřijde jako vegecosi nebo a světonázor za jaký se budu bít v prsa. Takhle vypadá normální rozumný jídelníček. 🙂 Jednoduše to chce jíst vyváženě a všechno. Soja vás nekousne i když nejste vegetarián. Já ji mám ráda a občas si cíleně dávám takovou tu českou pseudočínu aka maso se zeleninou plus rýže v sojové variantě. Sojové karbanátky jsou taky super. Těstoviny, zelenina, nejrůznější co dům dal saláty, vajíčka, zapékané brambory… připadá mi normální netlačit do sebe pětkrát za týden maso, když existuje tolik variant.
Copak to tu máme za srandadefinice. Tak já jsem asi z 90% breatharián :).
Tak já jím maso tak jednou za týden, za 14 dní, někdy i za 3 týdny a naprosto mi to tak vyhovuje. Teď máme navíc plný mrazák masa z domácího prasátka, takže to není anonymně a opravdu vím, že to prase mělo život a můžu mu poděkovat.
Nevím, proč vymýlíš náhražky masa. Je plno receptů, které jsou přirozené bez masa. Dělávám si třeba bramborovou kaši s omeletou a zeleninou, rizota, těstoviny s rajčatovou omáčkou na různé způsoby atd. Není potřeba to hned něčím nahradit.
Fůj, nejhorší blog na světě!!!
P.S.: Píšu líp!!!
P.P.S.: Otřesný dess!!!
Maso jsem přestala jíst asi ve čtrnácti, což bude letos osm let a už si neumím představit, že bych ho zase do pusy. Nějak na to nemám chu´t, nevoní mi to, nijak mě to neláká. Naopak představa, že bych ho zase měla jít mi leda tak zvedá žaludek. Ale každého věc a když se někdo rozhodně alespoń k tomu, co píšeš, takhle na půl, tak je to jedině dobře. Lidé jsou dnes hrozně rozežraní, dřív se maso nejedlo tak často, jak jsou lidé zvyklí jíst ho dnes a občas u toho jídla přemýšlet, vůbec neuškodí.
Já už s něčím podobným začala. 🙂 Řekla jsem si, že bych ráda omezila konzumaci masa, ale tak nějak si nedokážu představit, že bych ho nejedla vůbec. Musím se řídit i tím, co nabízí školní jídelna – přijde mi zdravější objednat si např. knedlíky s masem a nějakou omáčkou, než smažený sýr. Maso zatím nahrazuji spíš zeleninou než tofu, ale myslím, že je to u mě jen otázkou času. A kromě toho jsem ve svém jídelníčku vyměnila bílé pečivo za celozrnné, což v mém stravování je poměrně revoluční změna. 🙂
[7]: Tak to já jsem čet články o tom, že právě nejen krmná sója je GMO. Ale asi si budu o tom muset víc zjistit. Mimochodem, odkud jsi vzala, že jsem holka?
[13]: Má to bejt ňáká trollovinka, nekonstruktivní výkřik do tmy nebo zoufalá snaha urážet někoho, koho může urazit jen inteligent? Nebo si kompenzuješ ňákej mindrák urážením ostatních?
[16]: ja som si tiež najprv myslel že si holka, možno je to tým Mad- to vyzerá ako skratka od Madam.
Sója (a nezáleží či je gmo) je svinstvo a neni to určené na jedenie! Na internete sú o tom články ale nechce sa mi to hľadať tak vám nedám odkaz.
Vegetariánkou som bola 8 rokov, ale takto je to lepšie…
Maso ma zachránilo od plešatosti.
[10]: Naprosto souhlasím.
Krom toho, Lúmenn, něco jako ,,částečný vegetarián'' a ,,částečný vegan'' je podle mě nesmysl…Všechno jsou to prapodivné škatulky, které lidé vymýšlí…No, kdoví proč. Pro některé lidi je naopak velmi jednoduché si představit, že jednoho dne řekneš ,,dost!'' a opravdu maso už nesníš (sice nevidím do budoucnosti a nikdy neříkej nikdy, ale mě bezmasá strava pomohla od tolika problémů a celkově se cítím tak dobře, že v dohledné době ho nehodlám strčit do úst). Přijde mi, že často ve svých deníčkovitých článcích omlouváš to, že jsi nedokázala něco, o co ses snažila… Je to každého věc, je individuální, co ti pomůže a co ne a taky je to hodně o mysli.. Toť můj názor.
[16]: Tu slečnu neřeš, ona potřebuje pozornost a návštěvnost a tím, že na ni budeš reagovat, děláš přesně to, oč se snaží:)
[20]: V životě by mě nenapadlo o sobě říct, že jsem bůhvízjakéčásti vegetarián jen proto, že občas prostě na maso nemám chuť. Už jsem to tu psala pod tím flejmem o tom, nakolik důsledně vlastně může někdo být vegan, když teda kosmetika, kožený boty a tak. Někomu holt tahle cesta asi pomůže, neb má minimální kulinární fantazii a bezmasé jídlo pro něj představuje buď nahrazení masa sojou nebo to, co vám obvykle nabídnou v různých velkovývařovnách, když nechcete maso, tzn. smažák nebo obalovaný květák. Existuje ovšem mnohem víc receptů, ve kterých maso nikdy nebylo. Na co to tak vyhroceně polarizovat, není to životě na klíčcích a dušený mrkvi nebo naopak o konzumaci vepřového s knedlíkem pětkrát do týdne. Na rozmanitým jídelníčku si pochutnáte a ještě pomůžete svému zdraví, protože každý lékař nebo nutriční terapeut vám samozřejmě řekne, že jíst se má s určitou mírou všechno.
[14]: To je nesmysl, chováme se úplně stejně jako naši předkové. Jíme to, co máme dostupné. Oni to dělali stejně. Jen si většina lidí prostě ekonomicky nemohla častou konzumaci masa dovolit, stejně jako třeba cukru. To se ovšem bavíme o nižších vrstvách, šlechta jedla maso hojně, protože na to prostě měla. Dokonce konzumace zvěřiny byla jedním ze signifikantních znaků šlechtice.
Prosím, už nikdo tenhle argument nevytahujte, když o tom nic nevíte, fakt je to ptákovina. Nechci tu šířit polopravdy, musela bych se jít podívat do skript na přesná čísla (tahle informace mi utkvěla z přednášky), ale poddané obyvatelstvo bylo v podstatě podvýživené, protože těžce fyzicky pracovalo a ten kalorický příjem byl poměrně malý. Nejedli moc nutričně hodnotný věci, natož aby jedli zdravě. Syrová zelenina se paradoxně nejedla skoro vůbec.
Já bych prostě, být tebou, přestala říkat jsem to a to, a prostě jedla to, co uznáváš za vhodné a co ti vyhovuje. Tečka. Netřeba to nějak nazývat a označovat se, aby to pochopili i nějací puntičkáři. Podle mě je "příslušnost" k vegetariánství/veganství spíš taková módní vlna, která fakt není třeba, když někdo jí opravdu a dlouhodobě zdravě a podle svých potřeb (třeba i bez masa).
[12]: to sem dávám jako příklad pro lidi, co si myslí, že bez masa nejde vařit a nemají fantazii. Já nejčastěji jím různý variace na zeleninové směsi, obalovanou smaženou zeleninu, karbenátky a tofu a sóju spíš okrajově.
[23]: název je hlavně pro titulek, aby si ho lidi všimli a přečetli si jej
[20]: jsou to škatulky, přesně a tohle je zjednodušení, nic víc v tom nehledej. A ano, nezvládla jsem to a někdy mě to skutečně mrzí, na druhou stranu nechci se tím trápit, chci jíst to, co je pro mě i planetu prospěšné a zároveň vědět, že když budu chtít, můžu "zhřešit" a časem třeba přestanu "hřešit" úplně:)
Je krásné, že myslíš na planetu. Já maso nechtěla vlastně jíst už jako malá, ale prostě jsem musela. Když jsme měli ptáčky, brečela jsem u jídla a říkala, jaký je to chudáček ptáček (i když to ptáka nevidělo ani na obrázku :D). Ale "definitivní" rozhodnutí přišlo v 17, četla jse hodně články, dívala se na videa a tak…. Vždycky jsem byla vychovávána k lásce ke zvířatům, přírodě, planetě a prostě jsem měla pocit, že s tím přece nechci mít nic společného. Když je někdo sobec až do morku kostí, bude se cpát masem 1000x denně. Pokud někdo touží po pozornosti, bude ideálně vitarián, vegan nebo jiná "extrémní stravovací skupina". Vegetariánství mi přijde normální, není omezující, naopak, otevírá obzory. Ale je to otázka přesvědčení, etiky, vlastních chutí a reakcí těla. Jíst maso od rána do večera je prostě konzumní život, kterým žije většinová populace. Nikdy nikdo žádným svým názorem nepřesvědčí svět o tom, aby se choval lépe. Ale je na každým, co si zvolí jako svou cestu za smysluplným životem. Někdo nejí maso, druhý pomáhá handikepovaným, třetí důchodcům,….
Já tíhnu k veganství, ale taky nejsem úplně 100 procentní. Mléčné výrobky si dám tak jednou do týdne, lžičkou medu začínám den a jednou za měsíc lososa a kuře. Soja mi moc nechutná, náhražky hledám spíše v luštěninách – těch se obecně jí málo. Málokdo ví, jak se správně připravují a že jich máme za rok sníst cca 12 kg! (což je 1kg za měsíc!!).
[26]:
Ani nejde být úplně stoprocentní. Hlavně v dnešní době ne. S luštěninami s tebou naprosto souhlasím, ty jsou třeba pro mě ke konzumaci naprosto vhodné (a taky mi moc chutnají) a jejich zdravotní přínos je opravdu velký. A to nemyslím jen čočku nebo hrách, ale taky třeba taková cizrna je vynikající jídlo.
[24]: V tom případě to plně chápu. Každý si asi v podstatě něco někdy omlouvá. Já třeba nejím maso z etických a i zdravotních důvodů, z lepšího pocitu, to samé také s kupovanými sladkostmi (které mi nechutnají…ale třeba nějaká dobrá buchta, domácí koláč- nepohrdnu:)). Ale zas se přiznám, že třeba nosím glády. Mám teda za svůj život teprve první, a ano, jsou sice ze zvířecí kůže, ale moje ,,omluva'' je taková, že planetě by mnohem více škodilo, kdybych si každý půlrok (a že mě boty déle nevydrží…) měla kupovat nové a jejich výroba by poškozovala životní prostředí. Takhle mám už tři roky jedny boty, ano, ze zvířecí kůže, ale jejich kvalita je nesporná a s ohledem na životní prostředí si myslím, že glády jsou ,,šetrnější''.
Já si vždycky myslela, že jíst maso jen asi 3-4x do týdne je normální. A teď v práci (ve velkém kolektivu) zjišťuju, že asi není, že je skutečně hodně lidí, kteří si den bez masa nedovedou představit.
Já a moje rodina máme rádi stravu pestrou a skutečně snad odjakživa jíme maso zhruba obden. Ale být úplně bez masa si taky představit nedokážu, mám maso ráda.
[13]: Tak jsem se dívala na ten tvůj blog"nejlepší na světě". Co to jako má být za sračku?? Snažíš se něco si vykompenzovat urážením druhých? Chtělo by to lepší design, který tak nebije do očí, nějaké nové nápady, psát i o skutečných věcech, vyjádřit svůj vlastní názor a hlavně nepsat, že tvůj blog je nejlepší na světě, že ty jseš nejlepší na světě etc. Tvrdit o sobě, že jsi nejepší a vše děláš nejlíp je ubohost. Zamysli se nad sebou
Pokud by na mě někdo koukal jako na vraha, když maso jím, tak by mi to vadilo. Stejně jako je jeho volba nejíst maso, je moje volba jíst ho. Ale jako souhlasím s tím, že člověk, co ho jí málo nebo jí jen ryby a kuřata vegetarián není. Dobře, pokud budu říkat z 50%, no, s tímhle dodatkem bych to možná vzala, ale jinak vegetariáni by podle mě vážně neměli jíst žádné maso. Nerikam, že kvůli tomu budu někoho vraždit pohledem, ale to podle mě není regulérní vegetariánství. A pokud jsem se dočetla správně vegetarian je sice takový hovorový výraz pro lakto-ovo vegetariána, ale jinak vegetarián co tam to ovo a lakto nemá nejí ani a nepije ani mlíko ani vajíčko. Ale to už je takové slovíčkaření. Tohle naoko vegetarianství, když to tak nazvu, je jakoby se člověk, co jí maso jen sem tam nazýval vegetarianem, protože ho jí jen občas a to ještě z důvodu, že mu maso moc nejede. Vegetariánství je podle mě nějaký druh životosprávy a není to jen o tom vynechat (občas) maso. Je to jako že člověk, co kouří příležitostně není nekuřák. Nekuřák je někdo, kdo to možná zkusil, ale nekouří, vůbec. Nekuřák je někdo jako já. Já teda cigaretu jako takovou neměl ani jednou, ale je fakt, že možná ani já bych se za něj neměla považovat, vodnici si dám ráda, s přítelem spolu jednu máme a přítel kouří elektrickou cigaretu, tak to jsem taky párkrát ochutnala, ale spočítala bych to na prstech jedné ruky (možná dvou). To jsem se rozepsala, jen jsem chtěla vysvětlit můj názor a demonstrovat jej.
Jinak ještě já a vegetarianství – chci být (lakto-ovo) vegetarián, z etických důvodů a taky doufám, že upravením jídelníčku něco zhubnu, ale mám jeden velký problém – nejím zeleninu. Nechutná mi, je mi z ní trochu i zle, mám to tak od malička. Takže jsem teď ve fázi, že se chci naučit jíst zeleninu. Chuť je prý o zvyku. A nejíst celý život maso… Jeto trochu děsivá předstsva, vlastně to tak neberu. Uvidíme, jak mi to půjde, jestli vůbec někdy budu a jak dlouho to vydržím. Třeba mě to přejde, ale kvůli těm zvířatům si to nejspíš zkusím.
[31]: dneska se spíše používají pojmy vegetarián (člověk co nejí maso) a vegan (člověk, co nejí žádné živočišné produkty, tedy ani vejce a mléčné výrobky). Je to podle mě snažší, než tam míchat laktoovokdesicosi;)
Já se nijak takhle neškatulkuju, ale už několik let je to tak, že maso mívám jenom maximálně třikrát za týden, jsem tak na to zvyklá a nepřijde mi na tom nic neobvyklého, spíš nechápu, že někteří jedí maso každý den a považují to za nutnost. Asi bych ho jedla víc, kdybych chodila na obědy např. do nějaké závodní jídelny, kde není moc na výběr (ale i tam snad bývají denně alespoň 2 možnosti?). Ale většinou vařím sama, a tak mi přijde jednodušší (a nejspíš i levnější) dělat jídla např. se zeleninou nebo luštěninami, ta zeleninová jsou i rychlejší.
[4]: To jsme na tom asi stejně s těmi chutěmi.
Jediné, po čem by se mi stýskalo, kdybych se stala doživotním vegetariánem, by byla kuřecí a krutí prsa. Bez ostatního bych se obešla, pokud jde o tu chuť. A vepřové mi docela smrdí.
Hm, když se na to tak podívám, zjišťuji, že taky některé dny v týdnu nejím maso. Tedy někdy a není to jen ten typický pátek. Nedovedu si představit být vegetariánem na "plný úvazek", natož veganem, ale kdesi jsem slyšela, že mít maso každý den taky nemusí prospívat tělu 🙂 s názorem docela souhlasím
Nic jako poloviční vegetarián neexistuje 😉