Nejčastější argumenty „antivegetariánů“

Když jsem před nějakou dobou napsala, že jsem se stala vegetariánem, strhla se obvyklá bouře argumentů, které mi mají moje rozhodnutí vyvrátit. Musím diskutující zklamat – nepřišli s ničím originálním, všichni „masožrouti“ stále argumentují tím stejným.
Proto jsem se rozhodla tyhle (pseudo)argumenty sepsat do jednoho článku a jeden po druhém vyvrátit. Nestojím potom o bláznivou diskuzi, ale když se to zvrhne, tak se to zvrhne. Na začátek předesílám, že si skutečně myslím, že být vegetarián je prospěšnější pro mě, pro zvířata i pro naši planetu, ale nikoho do toho nenutím a nutit nebudu.

„Ty jsi úplně blbá!“
Vynikající argument, který vážně miluju. Vlastně to ani není argument, jen výkřik omezeného blbce. Ale pojďme se jím zaobírat také.
Proč by člověk, který nejí maso měl být blbý? proč by vlastně kdokoli, co něco nejí, měl mít omezenou inteligenci? je to jen o chuťových preferencích. Znám lidi, co nejedí ryby, houby, zeleninu, špenát, co nejí sladké, nesolí, co nepijí alkohol nebo mléko, lidi, co nedají do pusy játra nebo červené maso. Jsou to blbci? Vůbec ne.
Každý člověk má právo vybrat si, co bude jíst – ovšem pokud mu to neničí zdraví. A tím se dostáváme k dalšímu argumentu…
„A co proteiny? A vůbec, vždyť nebudeš mít živiny!“
Nevím, kde se všichni najednou naučili slovo protein, když na obalech výrobků i ve školách jsme se o nich vždy učili jako o bílkovinách. A taky jsme se učili, v jaké stravě se bílkoviny nacházejí, ale to chytří „odborníci na výživu“ asi pozapomněli a pamatují si jen maso. Přitom jsou potraviny, které obsahují daleko více proteinů než maso.
Obsah proteinů (bílkovin) na 100 g výrobku:
hovězí maso 30g
kuřecí prsa 20g
tuňák 25g
tvarůžky 30g
tvaroh 18g
čočka 25g
sója 50g (!!!)
celozrnný chléb 12g
Doporučený obsah bílkovin je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin 0,83 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Maximální obsah bílkovin na (dospělou) osobu a den je pak 1,6 g na 1 kg tělesné hmotnosti, pak už je tělo není schopno dále je zpracovávat. Takže dospělý člověk vážící 60 kg by měl denně sníst 49,8 g bílkovin, na což mu stačí deset deka sójového masa nebo například čočka s dvěma plátky celozrnného chleba.
zdroje informací: vseokulturistice.cz a agris.cz

Co se týče ostatních živin, také zde není žádný problém. Cituji:
Názorem Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů je, že správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění.
Toto stanovisko vychází z přehledu současných vědeckých údajů, které souvisejí s vegetariánskou stravou nejenom klíčovými živinami, tedy včetně bílkovin, železa, zinku, vápníku, vitamínu D, riboflavinu, vitamínu B12, vitamínu A, omega-3 mastných kyselin a jódu. Vegetariánská i veganská strava může splnit současná doporučení pro příjem všech těchto živin a dalších potřebných látek. V některých případech mohou pomoci k zajištění denních doporučených dávek pro jednotlivé živiny i fortifikované potraviny či potravinové doplňky. Dobře rozvržená veganská a všechny druhy vegetariánské stravy jsou vhodné pro všechna životní období, včetně těhotenství, kojení, dětský věk i dospívání . Vegetariánská strava je přínosem pro zdraví člověka díky nízkému obsahu saturovaných tuků, cholesterolu a živočišných bílkovin a vzhledem k vysokému obsahu polysacharidů, vlákniny, hořčíku, draslíku, folátů a antioxidantů – vitamínů C a E a fytochemikálií.
Vegetariáni ve srovnání s nevegetariány mají nižší nejen index tělesné hmoty (body mass index, BMI) a mortalitu na ischemickou chorobu srdeční, ale i krevní tlak a výskyt hypertenze, cukrovky II. typu, nádorů prostaty a střev.

„Mám špičáky a jsem predátor!“
Člověk je pochopitelně největším predátorem v přírodě – narozdíl od zvířecích drápů a zubů máme lidský mozek. Jsme schopni si vyrobit nástroje a těmi zabíjet zvířata velice efektivně a ve velkém množství.
Ovšem kolik zvířat jste za život zabili (mouchy a komáry nepočítaje)? Pokud nejste profesionální řezník či myslivec, pak se vaše konzumace masa neodvíjí od vašich loveckých schopností ani od prostého lepnutí králíka z králíkarny, ale od toho, jak často zajdete do supermarketu. Tam leží úhledně zabalené růžové kousky čehosi, co potom doma uvaříte a málokomu dochází, že za tím vším je spousta utrpení, bolesti a hlavně smrt, ano, ta smrt, která je v naší kultuře vytěsňpvána a tabuizována.
Když jsem byla malá, nejedla jsem králíka, protože jsem viděla, jak je prastrýc zabíjí a mě jich bylo líto – vždyť měli takové něžné čumáčky a ušička! Kdyby byly v supermarketu vystaveny krávy se svýma velikýma hnědýma očima nebo maličká žlutá kuřátka, hned by se vám jedlo o něco hůř. A co teprve takový výlet na jatka – mě stačily záběry, ale znám lidi, co po školní exkurzi přestali jíst maso, protože měli pocit, jako by vešli do koncentráku či rovnou do mučírny.
Pokud je člověk skutečně predátor, pak ať si zabíjí svoji potravu sám. Pokud to nedělá, pak se zovat predátorem prostě nemůže.
„A co tygr? Ten by tě taky sežral, kdyby tě potkal!“
Ano, to je pochopitelně pravda. Ale tygr je masožravec, který má trávicí soustavu uzpůsobenou masu a jeho instinkty mu velí lovit a zabíjet svou kořist. My nejsme masožravci, ale všežravci a hlavně už dávno nemáme přirozené instinkty, protože je v nás upozadila civilizace. Když vidíte v lese srnku, naběhnou vám sliny a máte chuť po ní vystartovat? Ne. Tak se prosím nesrovnávejte s tygrem.
„Naši předkové taky jedli maso a jen díky němu jsme tam, kde jsme teď!“
Naši předkové skutečně maso jedli. A naši předkové taky bydleli v jeskyních, oblékali se do kožešin, odlévali jednoduché bronzové zbraně a mouku mleli pěstním klínem. K těmto odkazům se, překvapivě, nikdo nehlásí, jezení masa však stavíme na piedestal. Je pravda, že konzumace masa a to zejména vařeného masa, pomohla člověku získat dostatek živin pro mozek a ten pak narostl do dnešních rozměrů a složitosti. To se však stalo před mnoha tisíci lety. Pak přišla doba středověku a starověku, kdy lidé (zejména chudší) jedli maso jen jednou za čas, nejčastěji v neděli a krom toho se stravovali pouze vegetariánskou stravou, protože byla levnější.
A nebavíme se jen o středověku, ale i o celém dvacátém století – kdy spotřeba masa strmě narůstá. V posledních padesáti letech se spotřeba masa zpětinásobila, jen za posledních 20 let se navýšila o 40%! Průměrný Evropan skonzumuje 72 kilogramů masa za rok, občan Evropské unie dokonce 91% a Amerčian dokonce 120kg! To je 30dkg masa denně – jako tři řízky – každý den! Tato obrovská konzumace masa vede k devastaci přírody a blížíme se ke katastofálnímu nedostatku pitné vody. A to je proto, že jsme zvyklý mít na talíři každý den flákotu.

„A ty si myslíš, že když zrovna ty nebudeš jíst maso, tak něčemu pomůžeš?“
A myslíte, že když zrovna vy budete třídit odpad, bude planeta zdravější? Když zrovna vy budete jezdit MHD, místo autem, nebudete odhazovat papírky a nakupovat českou zeleninu? Jasně, že jednotlivec nic nezmůže, ale čím více bude vegetariánů (a i jinak ekologicky zodpovědně smýšlejících lidí), tím méně živočišných výrobků bude třeba zpracovávat, tím méně zvířat bude trpět a tím více pomůžeme planetě. Podle výše uvedených zdrojů jsou v USA až 2% populace vegetariány, v Evropě to asi bude podobně. Co až jich bude 10, 20, 50%?
Krom toho nejíst maso není jen o tom, zachraňovat planetu a krávy a prasata od utrpení. Je to taky o tom, mít ze sebe dobrý pocit. Vědět, že když jím, tak moje potěšení z jídla není vykoupení utrpením jiných živých tvorů. Že mi v patách nechodí smrt a bolest. A věřte, že ten pocit je velice příjemný.
„A co pro tebe to kuře udělalo, že ho chceš zachránit?“
Tohle už je fakt smutné, kdy člověk neví kudy kam a blábolí tyhle nesmysly. Co pro mě udělal jakýkoli jiný člověk – a jdu a zabiju ho nebo ho nechám zabít, abych z něj měla užitek? Proč bych tedy měla zabíjet zvířata? Mimoto zabili byste svého psa nebo kočku, abyste ho sežrali? Ne. Tohoto zvířete je vám líto – vždyť je hezké, milé, máte k němu citový vztah. Za týrání psů a koček jsou u nás tresty. Zato v Asii je běžně jedí a my jsme tím pohoršeni. Stejně tak je vegetarián pohoršen tím, když někdo jí jakékoli zvíře, protože všechny v něm vyvolávají stejný soucit, jako by byla jeho vlastní.
Tak, snad jsem shrnula vše. Znovu chci jen připomenout, že tento článek nemá nikoho navádět k tomu, aby se stal vegetariánem a vlastně se tímto chci i zeptat, zda by vás zajímal článek přímo zaměřený na to, proč být vegetarián – ne na argumenty proti, ale pro. Nechci nikomu cpát do hlavy rozumy, každý se může svobodně rozhodnout, co chce jíst, ale stejně jako víme, že okurek je zdravější ne skickerska, je dobré si uvědomit, že je taky mnohem zdravější a pro tělo i planetu prospěšnější než řízek.
Máte-li jakékoli otázky, ptejte se. Ale zkuste to prosím bez útoků a hloupých argumentů, jsme lidé a snad se dokážeme jako lidé bavit. A kdo použije argument, vyvrácený v tomto článku, ať si mě nepřeje!:)) Děkuji.

100 komentáře “Nejčastější argumenty „antivegetariánů“

  1. Asi mám kliku, ale nikdo na mě podobné věci nikdy nevytahoval (maso nejím roky). Na každý pád, vegetariánská a při hlídání složení i veganská strava je pro většinu lidí bezriziková co se příjmu živin týče, pokud není někdo debil a nežere pořád jen rohlíky s kečupem.

    Jenom
    "Každý člověk má právo vybrat si, co bude jíst – ovšem pokud mu to neničí zdraví."
    Člověk  má právo vybrat si, i když mu to zdraví ničí. Jeho zdraví, jeho věc.

  2. Krásný článek, se vším musím jen souhlasit. Před pár dny jsem zkoumala, na jaké vitamíny si dát v případě nejedení masa pozor, a zjistila jsem, že většinu z nich dávno přijímám v tabletkách. Tedy například jód, B komplex a podobně. Miluji tvaroh a cottage sýr, zeleninu a luštěnin bych mohla jíst na tuny. Ještě jsem nenašla nic, co by bez masa chybělo.
    Jen se bohužel moc nesetkávám s pochopením okolí. Ale snad to bude lepší. Nevím, jestli u nejedení masa zůstanu, ale teď ho nejím a mám ze sebe aspoň dobrý pocit 🙂

    A čím více bude článků o tomto tématu, tím budu raději.

  3. Já mám třeba doma králíka na mazlíčka a naprosto mi nepřekáží, že někdo jiný králíky jí. Mám na výběr, buď mít silný citový vztah výhradně ke svému zvířeti anebo prostě ke všem. Ale to bych si musela zaprvé přestat myslet, že kožené oblečení je hezké a kvalitní a za druhé vyhodit všechno, co bylo testováno na zvířatech (což je možná horší než jíst maso). Patrně nejsem taková superžena, abych dokázala trpět všeobjímající láskou ke všem zvířatům (protože rozmazlení a nečistotní psi jsou třeba u mě osobně ještě o level níž než ta kráva, ze které si pak v supermarketu kus koupím: fakt je nemám ráda).

  4. Argument "Jsi blbá" slýchám dennodenně, když lidem říkám, že nejím máslo a marmelády. Ovšem potom mi omezení připadají oni, když se mě udiveně zeptají: "Ani Floru nebo Ramu?" A pak začne přednáška o tom, že tohle přece máslo není, a že suchý chleba by oni teda nikdy nejedli…

  5. K těm proteinům. Není to tolik o proteinech, jak říkáš, proteiny se dají nalézt všude možně, ale spíš o esenciálních mastných kyselinách, které jsou z živočišné potravy kvalitnější. Vegetariáni si tedy musí dávat pozor na skladbu stravy. Což si ovšem nedovedu moc představit…
    "Tato obrovská konzumace masa vede k devastaci přírody a blížíme se ke katastofálnímu nedostatku pitné vody. A to je proto, že jsme zvyklý mít na talíři každý den flákotu." – Tohle nechápu, prosím vysvětlení :-).
    Ještě mě napadl jeden argument. Vegetarián říká, že má každý právo na život, ale nevadí mu jíst kytky. Copak kytky nemají právo na život? Vím, že kytka nemyslí a necítí v tom smyslu, jako živočich, ale to samé můžeme říct o zvířatech, že nemyslí jako člověk.
    A ano, zajímal by mě článek, proč být vegetariánem, toto téma se mi líbí.
    A pro zajímavost jeden vegetarián: http://www.youtube.com/watch?v=sQOQdBLHrLk

  6. Já bych se spíš zeptala na jednu věc – a zemědělství planetu neničí? Obrovská pole, kde nemá šanci žít skoro žádný živočich? Hnojení, které následně způsobuje eutrofizaci vody a rapidný nárůsty řas a sinic?
    Ano, souhlasím s tím, že dnešní velkochovy jsou často otřesné. Pro mě za mě, ať si každý jí co chce, vegetariány nijak neodsuzuju, je to jejich rozhodnutí. Ale nenapadá mě, jak by mohlo být vegetariánství prospěšné stavu přírody, proto by mě zajímal tvůj názor.

  7. Pravěcí předkové maso jedli. Ale jak? že zvíře, které snědli, žilo ve volné přírodě nijak neomezáno ani chováno uměle. Možná by stačilo, kdyby se jen změnil přístup lidí…

    Po internetu běhá spousta článků o nezdravosti sóji včetně faktu, že je to uměle vytvořená rostlina. Přicházíme s ní do styku docela často. na každé třetím obaluje poznámka "může obsahovat stopy sóju." Chcu se zeptat, jestli nevíš o sóje víc. Jestli jsou ty informace o její závadnosti fakt pravda, by mě zajímalo.

  8. [8]: Ptala jsem se na škodlivost sóji odborníka a vyvrátil to. Mám dobré zkušenosti s tím, že když se lékaře zeptáš přímo, klidně ti řeknou i to, co mnozí berou za konspirační teorie. 🙂

  9. Osobně nechápu, proč má někdo potřebu někoho přesvědčovat jíst maso. Proč má někdo potřebu někoho přesvědčovat, aby ho nejedl, to chápu, ale nesouhlasím s tím. Nikdo nikomu nemá co kecat do jídelníčku. A ty argumenty, ty jsou fakt naprosto stupidní 😀 Já osobně maso jím, protože mi to nepřijde neetické a navíc mi chutná, ale nic z toho nevidím jako důvod to cpát někomu jinému.

  10. Mě třeba ten minulý článek o vegetariánství trošku naštval proto, že jsi použila nepřímé přesvědčovací metody. "Kvůli vám všem umírají zvířátka".
    Ano, ty si to myslíš. Ty si myslíš, že pro tebe je nejlepší nejíst maso. Já si zase myslím, že pro mě je nejlepší maso jíst. No problemo.

    Pro mě je to prostě porušování potravního řetězce…

    Ale jen tak, kdyby ses v tom minulém článku přímo neobracela na ty, co maso jedí, jako na 'špínu' (nebo aspoň tak mi to vyznělo), možná by se bouřlivá diskuze ani nerozpoutala…

  11. Přesně tak, Lúm!
    ještě by mě zajímalo tvé vyjádření k dalšímu častému argumentu o kytkách, který se tu už taky objevil. Rostliny určitě taky něco cítí, ale podle mě nemají duši v tom smyslu jako lidé a zvířata.
    Kdyby to člověk bral takhle, tak by se musel živit jen pranou (vzduchem), pak byste zas řvali, že vám breathariáni odebírají vzduch 😀
    Monica-O sóji říká každý něco jiného. O jejích negativních účincích toho najdeš hodně třeba u Alue, já se zase přikláním spíš k tomuhle: http://marieke.pise.cz/143929-ignorujte-anti-sojove-sireni-paniky.html
    Koneckonců, každého věc, stejně jako s tím masem…

  12. To je roztomilý, napsala jsem v podstatě úplně stejnej článek, když jsem jednu dobu nejedla maso s úplně stejnejma argumentama.:D Ale holt příroda tomu chtěla jinak a asi to maso jíst mám, jinak bych na něj i po dvou měsících neměla pořád chuť a nijak by mi nechybělo.;)

  13. Já třeba maso jím, a nic z tady těch věcí bych vegetariánovi nikdy neřekl. Akceptuju ten postoj i důvody, nemám s nima problém, dost velká část mojí rodiny a známých jsou vegetariáni.
    Vím, že bezmasá jídla jsou v pohodě, chutnají mi. S čím třeba problém mám je vyjádření, nacházející se i v tomto textu – sójové maso. To je čirej nesmysl. Dost často se mi stává, že když téma sójového masa/mléka/kdovíčeho řeším s nějakým vegetariánem, tak se mi snaží vnutit jak to chutná stejně a jak to nepoznám a tak. Nechutná to stejně, poznám to. Neříkám že to je špatný, nevidím problém v tom, že si člověk zvykne třeba na sójový mlíko místo normálního. Ale ať se mi nikdo nesnaží vnutit že to je "fakt stejný a nepoznám to".
    A ještě myšlenka k tomu článku o tom že vegetariáni jsou zdravější. Myslím si že to není o vegetariánství. Popravdě podle mě je vařit si vegetariánsky složitější než masově (skrz trh, to že to není mainstream a takový věci). A tak vegetariáni a vegani jsou zdravější, ale podle mě hlavně proto, že patří do skupiny lidí která řeší co jí. Podle mě masožravec co si taky dost hlídá co jí bude stejně zdravej (můj názor).

  14. [15]: Jo, a pak by tady Lúmenn nadávali (neříkám, že zrovna ty, tvůj komentář je slušný a smysluplný), že jim nutí maso.

    Ještě je zajímavé, že třeba já nikdy nikomu vegetariánství nenutila, ale "masožravci" do mě ryli pořád.
    Jinak článek jsem sdílela na FB a kamarád (taky vege) mi ironicky napsal, že ještě v těch argumentech chybí, že každý vegetarián je přece vrah ovoce, zeleniny a cereálií 😀 Tím někteří skutečně taky "argumentují" :-O

  15. [6]:

    [5]: pochopitelně planetu ničí i zemědělství, ale kdyby se jídlo (obilí atp.) dělalo jen pro lidi, pak by bylo třeba polí jen asi 40%, protože na 60% polí se pěstuje pro zvířata.

    [16]: ano, argument o rostlinách je zajímavý:) Ale faktem je, že rostlina má jinou duši než zvíře a vnímá to jinak, necítí bolest tak jako my. Jistě, zvířata jsou taky jiná, ale když do krávy říznete, začne naříkat bolestí. Květina má duši takovou, že když ji rozdělíte napůl, ona nezemře, ale částiu duše přežívají odděleně.

  16. [18]: Já jsem četla o výzkumu, kde pokud někdo chodil k nějaké kytce a oškubával ji, později poznala, když vešel do místnosti a začala šířit nějaké vibrace. Takže bych řekla, že bolest cítí. Jen se to asi nedá srovnávat 🙂

  17. Nikdy nepřesvědčuji vegetariána, aby jedl masíčko.
    Zbyde ho víc pro mne.
    Ale vadí mi opak, když vegeterián chce, abych se masa zřekl.
    My, gourmeti, si pochutnáváme s požitkem na všech darech přírody.

  18. [19]:Jo, to jsem taky četla. Nebo, že se rostliny pak "bály" někoho, kdo utthl ty, co s nimi byly v květináči. Nějak to měřili.
    Zajímavé, ale každopádně rostlina určitě nemá centrální nervový systém jako zvířata a lidi.

  19. Žij a nech žít. Pokud někdo chce být vegetarián, je to jen a jen jeho volba. Zrovna tohle rozhodnutí mi nepřipadá nijak tragické.

  20. Asi jsem nepochopila souvislost mezi zabíjením zvířat a tím že dochází pitná voda.. Podle mě zásoby vody ničí hlavně zemědělství. A jelikož mám z něho i nějakou tu zkoušku, troufám si tvrdit že to co říkáš o pěstování plodin není tak úplně pravda. Něco se opravdu pěstuje pro zvířata, ale většinou se to využije částečně ještě jinak. Rozhodně to ale není 60%. Každopádně článek jako takový je fajn, já se sice masa nikdy nevzdám, ale vegetariánům fandím. Taky se mi nelíbí co se děje, ale s tím že jím maso jsem tak nějak vnitřně srovnaná..

  21. "A co tygr? Ten by tě taky sežral, kdyby tě potkal!"
    Tu miluju, nechápu tyhle přblblé argumentace založené na tom, že zvíře by ti to na oplátku neudělalo… Od čeho máme tu inteligenci, když jí neumíme využívat k dobru?

  22. Dobré argumenty.
    Ja som popravde toho názoru, že je každého vec, čo je a čo nie. S vegetariánmi problém nemám pokiaľ sa ma nesnažia prehovárať. Ja mám rada mäso, milujem ho a tiež je pravda, že ja sa z nejakej zeleniny a takých vecí neviem dobre najesť. Rýchlo mi trávi a hneď som zase hladná.
    Ale tiež nenadávam vegetariánom, že sú blbí…mám svoj názor čo sa toho týka a neriešim. 😀

  23. V součastnosti se nazývám polovegetariánem, tzn. většinou si vyberu spíš bezmasou variantu, ale tak ednou dvakrát týdně si dám i něco s masem. Nemyslím si, že bych ho potřebovala, ale nebudu ho nijak rozhodně za každou cenu odmítat a komplikovat si to.

    Ovšem argument který mě nakonec přesvědčil, když jsem před pár lety doma dělala scény s tím, že chci být oficiálně vegetarián byl, že námi pěstovaná zvířata by se vůbec nenarodila, kdybychom je neplánovali sníst. Jak reaguješ na ten?

  24. [19]:

    [21]: to jsem taky četla, jenže je rozdíl mezi tím,když si z kytky utrhneš kousek a když jí celou rozsápeš 😀 člověk si z kytky normálně utrhne třeba jenom list na ozdobu nebo do čaje, respektive když si jí pěstuje, aby jí takhle užíval pravidelně, prostě pro užitek, ale myslím že kytka má trauma když jí celou rozškubeš jen tak pro nic za nic

  25. Ananas-Však já jsem nepsala, že si utrhli lístek, myslela jsem to tak, že se chovali agresivně, to je jasné.
    Jo, tak to je jedno s tou pranou a vzduchem, prostě kdo nadává vegetariánům, že vraždí kytky, ovoce a zeleninu může stejně tak nadávat breathariánům a lidem, co se živí energií, že vraždí vzduch a energii nebo že je ubírají ostatním 😀 (Ano, nesmysl, ale stejně tak nesmyslná je většina dalších jejich "argumentů").

  26. Když já tak o tom přemýšlím, tak pro mě je život rostliny stejně cenný jako život zvířete. Takže svatouškovská hláška "Já nejím maso, omezuji smtr ve světě" je tak trochu neopodstatněná. Roztliny přece umírají stejně jako zvířeta. Stejně tak i houby.
    Navíc, rostliny nam dávají kyslík. Proč si ničit dárce ysllíku. No jo, ale proč tedy si vydržovat ve chlívech "zloděje kyslíku"? Je to složité. Skoro by se zdálo, že by život vůbec neměl existovat, protože jeden využívá toho druhého.

  27. Já proti vegetariánům sama vůbec nic nemám a naopak už jsem mnohokrát přemýšlela, že se jím stanu. Ale jako se nemůžu vzdát čokolády, protože mám ráda sladké, přestože se po něm tloustne, tak se nemůžu vzdát masa, protože ho mám strašně ráda, přestože tím trpí zvířata. Ale je to osobní vývoj, sama nechávám volnost tomu, co mám ráda, to prostě jím a je na mě, kam se časem posunu. jestli se rozhodnu maso nejíst, nebo si ho párkrát do týdne budu dávat do konce života. 😉 No a další články o vegetariánství jen uvítám 😉

  28. Když je člověk levostranný-chladný, potom je ovládám těmi pravostrannými-horkými. jelikož proteiny jsou potravinou zahřívací-jangovou,tak ty pravostranné to udělá ještě více pravostrannými, naopak levostranného- jing člověka, může posunout ke středu. A cílem přeci je být v rovnováze, sám sebou, neovládat, ani nebýt ovládán, ale sám vědět co mám dělat, a být ve středu, v harmonii. strava nám k tomu může pomoci, není to ale všemocný fetiš.
    Každý si může ověřitjestli je skutečně v rovnováze, stačí vnímat svoje prsty a dlaně, a zjistit energeticky, jestli cítí více levou ruku, nebo pravou. pak máte zkušenost jak to je, a zda je pro nás maso vhodné, nebo není. Blíže např.
    http://www.jogameditacia.sk/podrobne_o_cakrach.html

  29. Lúmenn, setkala ses s argumentem typu, že Hitler byl vegetarián? Prej se to vyzdvihuje často jako argument proti vegetariánství. Avšak se to nezakládá na pravdě, Hitler nebyl vegetarián, ale maso moc nejed, a to z důvodů zdravotních.

  30. [34]: Co to je za argument, to přece vůbec nedává smysl. To je jako kdyby někdo řekl nenoste krátké vlasy, protože Hitler měl krátké vlasy. O_o

  31. Idea vegetariánství, že se nebudou zabíjet zvířata, mi je blízká. Fakt hodně. A rád bych byl vegetariánem. Ale prostě…mám chutě na maso.
    Je pravda že nesnáším když mi někdo hodí na talíř flák masa (a v nejlepším případě se ještě kolem rozprskne olej do okruhu 1 metru), ale maso mi chutná. Nemám rád velké množství, maximálně polovina porce smí být u mě masitá.
    Já bych byl úplně nejraději, kdyby se místo hromadných brutálních jatek zavedlo "usmrcování" na farmách, kam byste si mohli zajet a přesvědčit se na vlastní oči, že majitel svý zvíře nenechá trpět a je to taková ta "rychlá a bezbolestná smrt". …nevím jestli jsem to správně vysvětlil. Prostě pro mě skoro-vegetariána by to bylo přijatelnější.

  32. Ty sama si mi raz na blog napisala nieco v tom zmysle, ze clovek je vdaka masu tam, kde je – vdaka nemu sa mu vyvinul mozog az do dnesnej podoby.
    Maso som nejedla 8 rokov, teraz ho uz rok jem, z mojej strany slo skor o psychicky blok voci masu.
    Jedna super vec, ktoru som odpozorovala, prestali mi padat vlasy.
    Ale ja som jedla same blbiny, hlavne sladkosti a tak, snad to bude ok ked budes jest bielkoviny v inej forme.
    Ale aj tak, bielkovin existuje viac druhov a kazdy z nich telo spracovava trochu inak. Pokial sa ale budes citit dobre a budes zdrava, drzim palce 🙂

  33. A inak ked vidim kachnicku na rieke alebo rybicku v rybnicku zacnu sa mi zbiehat sliny 😀
    kachnicky su roztomile a skvele chutia! lubim kachnicky 😀

  34. a já jsem gurmán, takže tohle prostě řešit nemůžu -unavuje mě to a nebaví. Psa bych nejedla, prase ano. To prase navíc, by vůbec nikdy nežilo, kdyby ho někdo nechtěl sníst. Mám ráda domácí maso a bio z farem, ale někdy zajdu samozřejmě i do KFC.

  35. já si zase myslím že živočišnou bílkovinu nemůže nahradit nějaká sója nebo luštěniny. Ale tvoje volba… Já bych se asi kuřete nemohla vzdát.

  36. [34]: Hitler maso nejen ze zdrav. důvodů, ale údajně i proto, že svou neteř a milenku v jednom, Geli, našel zastřelenou a to mu maso znechutilo.

    A teď k argumentům:
    1) Souhlasím, tohle je naprosto debilní, už ani ne názor, ale výkřik do tmy.
    2)O tom, že maso jíme ve velké množství, až nad hranici, kterou tělo potřebuje, se ví dlouho. Ale vysvětluj to člověku, který maso miluje a bez alespoň jednoho kousku denně by málem nepřežil. Navíc, třeba mně sója nechutná, takže jako náhražku bych ji nesnesla.
    3) S první části celkem souhlasím, pro lidi by bylo mnohem těžší jíst maso, kdyby si ty zvířata museli zabít sami, ale udělali by to.
    K druhé části-já jsem byla na jatkách i na honě (dědeček je řezník a myslivec) a  nijak mne to neovlivnilo. Ale to u je čistě na člověku a na tom, co zvládne.
    4) Ano, my jsme všežravci, ale věř tomu, že kdyby člověk zůstal trčet někde sám, třeba na pustém ostrově, hlad a instinkty by mu velily, ať si nějaké to zvířátko uloví. A znám lidi, kteří když vidí v lese srnku, vidí oběd, popř. když ji nechtěně sejmou, sbalí ji na guláš.
    5) Kdybychom se ke kožešinám, malbám a apod. nehlásily, tak se o nich ani neučíme. Ostatně, tyhlety věci se mohly časem vyvíjet (ať už malba, ruční práce, výroba zbraní..), kdežto kam se chceš posunout v jezení masa? Max. tak v té úpravě, což se taky stalo. Pak vlastně chválíš maso, že díky němu se nám vyvinul onen mozek, no kdyby se ten vývoj nezastavil, tak teď máme hlavu asi jako vážně velikou dýni a to by přece jenom bylo krapet nepohodlné. Navíc ano,  chudší lidé jedli mnohem méně maso, ale pokud se nepletu, tak ti bohatší ho zase jedli ve vetším měřítku. Oni byli tlustí nejen kvůli masu a oni hubení taky. A co jsem tak četla, tak maso se skutečně doporučuje jíst jednou\dvakrát týdně. Ale uniká my smysl, jak souvisí nedostatek pitné vody s velkou konzumací masa?
    6) Tenhle argument se používá často a to nejen u vegetariánů. "Myslíš, že když (ne)budeš…..,tak….." Vegetarián nejsem, ačkoli maso k životu zase tolik nepotřebuju, ale že bych měla ze sebe lepší pocit? Když to maso nesním já, sní ho zase někdo jiný. Bohužel, ale tak to je. A i když bude polovina populace vegetariánů, tak sice klesne produkce masa, ale stále se ty zvířátka budou zabíjet a papkat, pouze v menším měřítku.
    7) Jo, tohle je nesmysl, ale zase já stejně tak vážně nemusím, když se na mě nějaký vegetarián dívá skrz prsty a dělá mi přednášku o tom, kterak si uvědomuji, co kvůli mě to zvíře vytrpělo. A jo, stalo se mi to.

    Každopádně souhlasím, že vnucovat někomu, ať jí či není maso, je celkem blbost, protože je to každého volba. Jenže dnešní společnost (ale nejen dnes) nemá ráda lidi, co se nějak vymykají. V čemkoli.
    Ber to prosím ne jako přesvědčování nebo tak něco, ale jako vyjádření k argumentům, které jsou asi nejlepší, se kterými jsem se na toto téma setkala.

  37. Nie som vegetarián, ale páčia sa mi tvoje argumenty. 🙂 Z časti ma to možno k vegetariánstvu presviedča. 🙂 Chválim!!

  38. No, dobře, teď jeden argument za všechny, ale určitě už jsem ho tu jednou psala.

    Co ti ty chudinky rostlinky udělaly, že je zabíjíš?
    Co ti udělaly ty houby v lese, že jim odtrháváš plodnice?
    Co ti ty bakterie v záchodě udělaly, že je zabíjíš?
    Ta plíseň na chlebu?

    To všechno je přece úplně stejně živé. Moucha, kráva. To je fuk.

    Ono když to zaženeme ad absurdum, nemohli bychom potom jíst/dělat vůbec nic, abychom NÁHODOU někomu/něčemu neublížili. Vegetariánství mi v tomto přijde jako příšerný alibismus.

    Samozřejmě, je to každého věc, pokud někomu maso nechutná, ať ho nejí. 🙂

    Druhá věc je – píšeš tady o tom, že kdyby bylo víc vegetariánů, netrpělo by tolik prasátek, kraviček, kuřátek. To je ok. Jenomže už druhým dechem nedodáváš, že by ty zvířata nebyla vůbec. Kde není poptávka, není nabídka. Takže by prostě tato zvířata neexistovala, protože by je nikdo nechoval, nerozmnožoval, nestaral se o ně. Přijde ti to lepší?

    Možná řekneš, tak vraťme zvířátka do jejich přirozeného prostředí. Skutečně si myslíš, že tak budou trpět méně?

    No, já nevím, nevím – když si srovnám jatka vs, predátor… Ono to vyjde vlastně nastejno, akorát v kravíně, se o to zvířátko nějak postarají, když bude nemocné, zavolají veta, když bude hladové… atd. Zajistí mu, že jeho druh bude prosperovat.

    Co se týče té ekologické stránky – přijde ti, že když bude více polí, aby to uživilo více vegetariánů, tak to bude ekologičtější? Oháníš se tu starověkem a středověkem – uvědomuješ si v jakých podmínkách ti lidi žili? Jaká byla hustota populace? Jaká byla kojenecká úmrtnost? Kolik nehnojené půdy potřebuješ, abys uživila jednu (!) rodinu? Že by se podobným intenzivním hospodařením zničila příroda daleko víc?

    Tohle jsou logické otázky, které mnohým vegetariánům nedocházejí, zatímco hrají ostatním na emoce.

    Na druhou stranu si myslím, že vegetariánství má svůj význam, možná je to určitý stupeň ve vývoji lidstva, kdy se odštěpuje určitá linie býložravých Homo sapiens. Bylo by to vtipné, kdyby všechny ty boje za zvířátka byly jenom prostým evolučním mechanismem, jak rozšířit možnosti nějakého druhu. Žádné vědomé rozhodnutí, prostě volání přírody a její genetická manipulace. 😀

  39. Ahoj jsi ůžasná! V naší škole není nikdo kdo by byl vegetarián kro mě mě a přitom většina říká jak mají rádi zvířata když je mají rádi tak proč je žerou s prominutim!? Tenhle článek mi fakt pomohl.Odsuzují mě učitelky rodina spolužáci .Tak jsem ráda za tento článek

  40. Suhlas ve všech bodech, krásně shrnuto.

    Mě vyloženě fascinuju moroni, co ve volném čase musí porád pindat, že jakási vesnická pipka praštila s kočkou o zeď, bo ňáký jiný sviňák ublížil maličkému štěňátku. Že ale šici z nich žerou krávy a kuřata, to už je šumák. ''Je to enem kuře…''

  41. určitě s tebou souhlasím.Já nejím maso od dětství ale všichni k tomu něco mají.Hlavně když sem byla u tety tak jsem se dozvěděla snad nejzajímavější abument "Ty kdyby jsi byla moje dítě já bych nevěděla co ti dát k jídlu." No to je jasný zeleninu sýr je tolik věcí!!! Já beru maso jen jako přílohu takže není ani důležité.Ale ostatním to asi nepříde.

  42. Mě osobně nijak netěší, že umírají zvířata, ale i kdybych byla vegetariánkou tak tu krávu, prase, nebo králíka stejně zabijou, jen si ho v obchodě koupí někdo jiný :(.

  43. Také nechápu, že někomu vadí, že je někdo vegetarián. Přitom jak jsi psala, je to prospěšnější pro zvířata, pro přírodu….
    Navíc ještě existujou vegani, kteří nejí nic kromě semínek.

  44. Nejíst maso.. To je porušování přirodního řádu. Člověk je od přírody masožravec. A na vegetariánství nevidím nic jiného, než novodobý trend, který může být nebezpečný, když si to člověk nehlídá.

    Je to jenom "vymýšlení si".

  45. Já osobně si myslím, že by člověk měl jíst všechno, ale v omezené míře a s rozmyslem. Když všichni žerou plnou hubou denně flákoty, párky a podobně, tak to aby ty zvířata klonovali. Jo a nejde o to, že by se protein nedal sehnat jinde, jde o jiné látky potřebné organismu, ale nikoho od ničeho neodrazuji, je to čistě každého věc.

  46. Dlouho jsem se snažila být vegetariánkou, ale není to možné, protože si nevařím sama a v jídelně nám žádné vegetariánské maso každodenně nenabízí. Každopádně, skvělé argumenty, použiju je, až zase někomu budu vysvětlovat, proč odmítám jíst maso.
    PS: Věřím tomu, že až si budu vařit sama, maso v mé kuchyni nebude. Hezký článek, díky za inspiraci 🙂

  47. Já to beru tak, že je to tak na světě zařízeno. Lidé prostě jí zvířata a já s tím nmám problém. Ty myslím nejíš maso právě kvuli utrpení těch zvířat, že? nevivracím ti to. Nikdy vegetarianům necpu kecy "proč proboha taková blbost" pokud my oni neříkají "jak to můžeš jíst? víš jak trpěl" a nebo "byl to taky živý tvor, jako ty".
    Holt je to věc každého z nás ale nic proti vegetarianství nemám.

  48. Já maso v podstatě nejím, ale k vegetariánství  se nehlásím. Vadí mi ty řeči o kuřátkách a prasátkách – pokaždé, když se vegetarián s tímhle vytasí, hodně u mě klesne. Klidně si maso nejezte, já to budu respektovat jako vaši  svobodnou volbu, ale nezkoušejte se v masožroutech vzbuzovat pocit vinny. To je pod úroveň  každého  rozumného člověka a vegetariánství to nedělá  dobré  jméno 🙂

  49. ,,A myslíte, že když zrovna vy budete třídit odpad, bude planeta zdravější?"
    Tímhle si to vystihla.
    Mimochodem, já jsem vegetariánkou 2 roky a rozhodně svého rozhodnutí nelituji, právě naopak.

  50. Problém naší civilizace je absolutní rozežranost v jakémkoliv ohledu. Nemyslím si, že je konzumovat maso je špatné, špatná je spíš jeho průmyslová výroba, která je de facto důsledkem snahy ukojit onu nenažranost.
    Osobně v zátěžových obdobích taky jím víc masa, jednoduše kvůli větší výkonnosti. Ale zkusila jsem si i měsíc bez něj, což mi hodně dalo. Rozhodně si od té doby myslím, že vegetariánská jídla mohou být vůbec ta nejchutnější.

  51. V první řadě chci napsat, že ti moc fandím! Přeji ti, aby ti vegetariánství přineslo to, co mě!

    K bodu č. 1 – já třeba moc nejím papriky… Jo, sním je, ale s krajním odporem… Nikdy… NIKDY!!! se nad tím nikdo nepozastavil… Stejně tak se nikdo nikdy nepozastavil, že si nesladím kafe a čaj, že nesnáším rýžový nákyp… Ale to, že nejím maso je strašný hřích… Zákonitě jsem tupá, blbá a sebevražedkyně, která si neváží ničeho a touhle "dietou" se hrozně zabíjí…

    Co se týče náhražky za bílkoviny, které maso bezpochybně obsahuje – mluvila jsem s lékařkou a ještě jedním vystudovaným člověkem – oba mi potvrdili, že pokud jím mléčné výrobky, vajíčka (nechci se pouštět do diskuze, že mléčný průmysl je snad ještě horší, než masitý – třeba konkrétně vajíčka jím jen domácí), luštěniny a třeba špenát, že absolutně nestrádám. Podotýkám, že to byli oba nevegetariáni.

    K bodu číslo tři – ráda tvrdím, že lidé, co jedí maso si najímají vrahy… Nesnáším, když někdo pohrdavě prohlásí: "Když mi to někdo zabije, je to mňamka, sama bych to nedokázala!"… Víc asi netřeba říkat (psát)…

    Ještě bych se vyjádřila k bodu poslednímu… Předkové maso jedli, protože neměli možnost volby – nemohli jít do obchodu a nakoupit si alternativní potraviny, které nám látky z masa nahradí…

    Nepopírám, že je maso zdravé a že je v něm mnoho užitečných látek… Jenže většina lidí, co nadává nám bláznivým vegetariánům, se ládují akorát nejlevnějšími párky a mastnými uzeninami  – zalitými kečupem… Takoví lidé, ať jdou s odpouštěním do prdele… :)))))

  52. Hele…k tem bilkovinam…bilkovina je souhrny nazev latek tvorenych aminokyselinami spojenych peptidickou vazbou…a cca pulku aminokyselin musime prijmat z potravy…tedka ovsem zalezi,jestli vsechny z tech povinne prijmanych jsou v tech rostlinach…jen sem se nad tim zastavil po vedecku aneb uz me obcas fyziologie a biochemie leze na mozek .)

  53. je každé věc jak se stravuje, kámoška je vegetariánka a nosí nám občas to jídlo co sama jí a není tam jen sója, ale spousta jiných dobrot a musím říct něco chutná dokonce lépe než maso, já teda maso jím, občas, ale že bych mu nějak holdovala, raděj si dám čočku s celozrnným chlebem, jak tu píšeš….a k našim předkům, ti sice jedli maso,ale před tím se živili kořínky 😉

  54. Jakožto vegetarián nemohoucí jíst maso už v matčině lůně velice dokuji autorce za to, že napsala tak obsáhlý článek plný faktů směřující odkazy i na zdroje, aby dokázala lidem, že si nevymýšlí moralizování lidí skrze nejezení masa, ale že mluví k lidem skrze svůj názor. A vzhledem k tomu, jak je článek dlouhý a že se zaobírá i následky jezení/nejezení masa jde vidět, že mluvila i skrze svoje srdce.

    Ono je sice fakt, že jsou mezi námi lidé, kteří když vidí srnku, tak se začnou olizovat a už na ni míří, udělají prásk a je to. Pak už jen hodiny práce a jídlo je hotové. Jezení masa je bezesporu pro lidi snadnější. Nacpeš se jedním srncem a máš pokoj na týden. Je také mnohem jednoduší useknout slepici hlavu než vypěstovat třeba kukuřici anebo rajské. Je to všechno otázka lenosti a pohodovosti. Navíc maso láká svou chutí i vůní daleko více než většina zeleniny a ovoce, takže proč by lidé neutíkali k masu, když je obecně snadnější.

    Jsem sice přirozeně už od narození člověk odporující maso, který samozřejmě má tu možnost maso jíst, ale odmítám to!… Jak zde bylo řečeno, je to zvířecí instinkt, zvířecí pud. Člověk může jíst cokoliv, tygr ne. My, lidé, jsme uvědomnělá rasa (tedy, měli bychom být). Jsme druh živočicha, který dokáže myslet, tvořit, dávat, rozdávat… Nejsme jen zvíře, které žije jako zvíře. Nejsme jen rostlina, která žije jako rostlina. Máme možnost žít jako tygr, jako kráva ale především, jako člověk. A Člověk, který jí maso, je podle mne člověk líný a po jisté stránce zaostalý, protože je pasivní vrah. http://frantisek-grujorin-vaculik.blog.cz/1211/potencionalni-vrazi

  55. Jsem velmi potěšená že jsem narazila na dalšího vegetariána. Přesně těmato trapnejma argumentama se ohání spousty lidí kolem mě. Je to smutné že jim to vůbec nedochází. Myslím že je až zarážející jak se z lidí stali nechutný masožrouti závislí na mase. Když se mě kamarád ptal na vegetariánství neustále říkal něco jako "Ale co to užasné propečené prasátko? Nebo plátek mladého hovězího?" Tak jsem mu řekla že nic takového mě nikdy nelákalo a ani nikdy nebude. Že pro mě to je jednoduše krutá vražda. Vždyť už jen to že kvůli tomu aby si někdo nacpal břicho musel někdo další  zemřít!Viděla jsem dost záběrů z jatek a dalšího a bylo mi zle jak se takhle může někdo chovat k živému tvorovi. Moje oblíbená věta: ,,Meat is the dead body of someone who wanted live."

  56. Som vegetariánkou už skoro 6 rokov, veci, ktoré sú v mäse si viem nahradiť iným spôsobom a ľuďom, ktorým sa to nepáči, tak tí sú mi ukradnutý. Ja sa nestarám do nich, tak nech sa nestarajú ani oni do mňa a nechaju ma žiť môj život 🙂 Už dávno som prestala riešiť argumenty, ktoré si tu ty opísala (a poznám ich veľmi dobre) a tebe radim urobiť to isté 🙂

  57. Vegetariánka jsem od 14, téměř sedm let a čelila jsem už hodně stupidním argumentům, už je jen přecházím s tím "Já nečumím do talíře vám, prokažte mi stejnou službu".Nikomu nikdy svůj životní styl necpu, nepřesvědčuju, ať si každ jí co chce, pokud se člověk nezeptá, neřeknu mu, že jsem vegetariánka, proč taky? Sice mě pak zavalí dotazy, ale když jsou slušné, nemám problém. Na ty ostatní dlabu, jen  by mě zajímalo, kde by naše společnost byla, kdyby ne že řešila, jak je to škodlivé  a kdesi cosi, ale kdyby se nestarali o to, co žerou, dělají, říkají jiní a začali raději u sebe!

  58. já o vegetariánství uvažuji, už jsem to i jednou zkusila a vydržela to týden. Je to těžké, protože v naší rodině nikdo není vegetarián a všichni mě jen říkali, že jsem blbá. Poraďte mi co mám udělat 🙁

  59. [67]: Nikdo ti radit nemůže, to musíš vědět jen ty sama…

    Já jsem také z rodiny, kde se maso normálně jí a prostě jsem jim slušně řekla, že ho jíst nebudu a že chci zkusit být vegetariánkou. A bylo to. Nejím ho už 7 let nebo kolik, a o lidech, co mi říkají, že jsem blbá si myslím svoje. (Paradoxně to říkají pouze lidé, co se ládují akorát levnými párky, mastnými uzeninami, buřty apod. – "zdravé" maso by sami do huby nestrčili, tak ať se jdou klouzat.)

  60. Myslím, že v dnešní době je jedno, jestli člověk jí maso nebo ne. Ve všem je tolik různých hnusů – rostliny jsou napouštěné hnojivy a chem. látkami, maso je napuštěno vodou, zvířata překrmována…Člověk si nevybere. Beru, pokud je někomu zvířat líto, tak to potom jo.

  61. [46]: Nemohla jsem si to odpustit, ale… K tomu "starání se o zvířátka"… Už jsi někdy viděla, jak se chovají kupř. takové krávy? Jak se způsobuje, aby dojily mléko? Myslíš si, že krávy nechají přirozeně oplodnit, v klídku, jak jim velí instinkt? Nikolivěk. V jakém příšerném prostředí se všechna tahle zvířata chovají? Kuřata, prasata aj.? A k těm polím: Obrovské množství vypěstované zeleniny apod. padne právě na vyživování těchto zvířat. Srovnávat jatka s  přirozeným lovem? Nesmysl. A potom, v přírodě zvířata prosperují a žijí volně, nejsou namačkána v miniaturních špinavých prostorách s celoživotní vyhlídkou na smrt. Nemají možnost se jako druh vyvíjet. Vůbec. A potom, samozřejmě, že by existovala. Doporučuji  se nad těmito "argumenty" zamyslet, popř. si to vygooglit… Já sama jsem se stala vegetariánkou nedávno. A neuvěřitelně se mi to zamlouvá.

  62. [70]: Já jsem si svými argumenty naprosto jistá a trvám na tom, že vegetariánství je prostě alibismus.

    Uvědom si, že to stále posuzuješ ze svého lidského hlediska, které je velice subjektivní, nikdy to neuvidíš z globálu a ani nemůžeš. Nikdo z nás nemůže. Nepřemýšlíš nad tím, co je dobré pro to zvíře jako to zvíře samo, jsi člověk. Volná příroda je tvrdé bojiště, kde prosperují jenom dobře vyzbrojené druhy. Žádná procházka růžovým sadem. Civilizace. Klimatizace. Topení. Večeře v sedm.
    Přizpůsobíš se nebo vymřeš. Pohodlí se neřeší.

    V případě domestikovaných zvířat se o základní potřeby – přežití a rozmnožení, stará člověk. Je v zásadě jedno jak. Druh existuje. Což o některých jiných říct nejde. Mise splněna.

    Vnímání bolesti, utrpení a tak dále, je stále jenom určitý mechanismus těla. Každý živý tvor (od bakterií po rostliny a obratlovce), všichni máme soustavy, které nás informují o vnějším prostředí. To, že máme fylogeneticky blízko k ptákům a savcům, nám možná umožňuje si představit, co to zvíře prožívá, takže s ním můžeme soucítit. Jenomže v podstatě je jedno, jestli zabiješ krávu nebo bakterii.

    Jediné, co rozhoduje, je to, že tahle a tahle bakterie je pro tebe škodlivá a ta kráva ne. Můžeš z ní mít užitek/připadá ti roztomilá a vciťuješ se do ní, zlidšťuješ si ji…

    Já jsem pragmatik a vidím v ní užitek. Dávám na první místo sebe a svůj druh. Nestydím se to přiznat. Přijde mi to fér. Jak ke mně, tak ke zvířeti, které konzumuji.

    Jak říkám, pokud má někdo ze sentimentálních důvodů tento užitek ignoruje a zajímá ho ta roztomilost, je to ok, jeho věc. Jsme přeci jenom lidé. Já bych ze sentimentálních důvodů taky nesnědla psa. Ale zároveň vím, že v případě, že bych vyrostla v jiné kultuře, kde bychom hafany jedli, tak bych to brala jako normálku. Nebo kdybych měla hlad a šlo mi o přežití.

    Který zvířátkomil ne, ať první hodí kamenem.

  63. Vegetarián nejsem, ale přiznávám, že mě čas od času něco trošku zviklá. Spíš se ale soustředím na týrání zvířat, testování kosmetiky a podobně. Jako vegetariánku by mne asi vydědili, a tak se prostě snažím rozlišovat potřebu 🙂 Odborník na výživu jistě nejsem, možná maso potřebuju, možná ne… Za to ale nepotřebuju řasenku, kvůli který umřelo x králíků aspol. Je to fakt zbytečné…

  64. Tereza Matoušková má velmi inteligentní názory! Já jsem sice všežravec (jo, maso je super, ale i zelenina), ale vegetariáni i vegani jsou mi ukradení, ať si jí každý, co chce, k tomuto tématu mám poměrně laxní vztah. Nicméně její argumenty mě donutily se nad tím trochu zamyslet a jen mě utvrdily v tom, že nemám na své zálibě k masu nic měnit. Ztotožňuji se s ní.

  65. Nenech se, já maso jím, ale myslím si, že být vegetariánem je dobrá volba. Já vegetím nárazově kvůli chronické zácpě, kdybych byla vegetarián, musela bych si maso, které mimochodem stejně tak často nejím, nahrazovat vlákninou a to by mě sakra vyléčilo. Já jinak zvířata miluju a když nám klepli na Vánoce špatně kapra (lépe řečeno, klepli ho možná dobře, ale nepřerušili míchu) a ten nám půl dne skákal v igelitce po kuchyni, na veškeré živočišstvo mě přešla chuť. To není žádné mecenášství, prostě si myslím, že je jezení masa přirozené, ale jsme lidi s rozumem a můžeme si vybrat, jestli budeme maso jíst nebo ne. A kdyby si někteří masožrouti zašli na exkurzi do jatek nebo drůbežárny, tak by se báli sníst mrkev, aby se jim náhodou nepřišla pomstít.
    Máš mou podporu.

  66. Jo, některé "argumenty" masožravců jsou vážně k smíchu (no, možná spíš k pláči). Pořád mě dokáže překvapit, když mluvím s inteligentním člověkem a stačí zmínit, že nejím maso a stane se z něj totální blbec. Nestává se to pokaždé, ale celkem často. Hlavně mi vadí, že si ti lidé dělají vlastní závěry a snaží se mě od toho odradit, místo aby si poslechli moje důvody a můj názor.
    Nejvíc miluju, když někdo vykládá, že králíčka by přece nesněd, nebo že když někde jedí psi, tak je to hnus atd., ale prase, kráva nebo kuře je úplně ok. Nenutím nikoho, aby jedl všechny zvířata na který se podívá, ale myslím, že je pokrytecký, litovat chudáčka králíčka, když si pak dají k obědu řízek.

  67. První bych chtěla říct, že je každého věc, jestli bude vegetarián nebo ne. Chápu, že někteří se tak asi cítí líp a maso jim opravdu nedělá dobře.

    Ale být vegetarián a myslet si, že když bude hodně vegetariánů, tak tím pomůžu zvířatům, je naprosto naivní. Opravdu si myslíš, že kdyby bylo vegetariánů hodně, tak si výrobci řeknou "no nevadí, tak zmenšíme výrobu, budeme vydělávat méně pěněz, vždyť o nic nejde"? Takhle to nefunguje. Když se zmenší poptávka, budou muset výrobci maso zlevnit. A aby tak ušetřili na nákladech, budou šetřit na těch nebohých zvířatech – budou žít ještě v horších podmínkách, než teď. Tak to prostě je, je ekonomičtější vyrábět víc a přebytky třeba vyhodit, než výrobu zmenšovat. Takže kdyby čím dál tím méně lidí jedlo maso, bude maso levnější a zvířatům to naopak ublíží. Tohle vážně není cesta správným směrem.

    Když někdo chce zlepšit podmínky pro život jatečních zvířat, měl by vybírat kvalitní maso z volných odchovů, které je o poznání drahší. A také jiné živočišné výrobky z volných odchovů. Podívej se doma na vajíčka – začíná jejich kód trojkou? Pak i ty vlastně podporuješ klecové odchovy. A můžeš být vegetariánem stokrát a neděláš pro zvířata vůbec o nic víc než kdokoli jiný, kdo maso jí. Jediná správná cesta je donutit výrobce, aby přešli z klecových odchovů.

    Takže bych to shrnula – klidně vegetariánem buď, je to tvoje volba. Pokud ti to vyhovuje, nemá nikdo právo tě za to soudit nebo tě poučovat, co je pro tebe dobré. Ale neměj u toho pocit, že těm zvířatům vegetariáni nějak pomáhají. Ono to totiž ve výsledku může být klidně přesně naopak.

  68. Kdyby nebyla televize, internet, rádio a elektrika všeobecně, tak ted všichni sedíte v chlumu a pojídáte maso. To dělá ta dnešní zmodernizovaná doba. Prostě vidíte v televizi, jak se bez masa hubne, jak se bez masa má člověk cítit líp..jak to musí ta zvířátka bolet..ach :O a kdyby tohle všechno nebylo, právě ted byste si s tou svojí zeleninkou vytírali..ehm.. 😀 a autorka vypadá dost zakomplexovaně, tak at si ho řeší doma a nedává to na internet, který je těmi komplexy přímo přecpaný. Za pár let jí to ale přejde, až bude mít dítě. Kdyby ho vykrmovala zeleninou, nedopadlo by to moc dobře..

    Zůstan si taková, jaká jsi. Aspon se mám v neděli (před školou) čemu zasmát 😀 😀 😀 😀

  69. Já jsem se stala vegetariánkou už asi před 3 rokama.
    Dříve to nebylo úplné.Ted´ už si můžu říkat vegetarián.Všichni mi nadávají (až na bráchu) ale mě je těch zvířátek líto.Když jsem byla malá tak jsem se smála bráchovi že nejí maso  a ted´ už vím že jsem byla blbá !!!!

  70. Nemůžu nic než souhlasit. Já si přeji stát se vegetariánem, ale je to těžké. Je mi trapně na návštěvách odmítat výborná jídla, která pro mě uvařili, protože je v nich maso. Ve školní jídelně strádám hlady. Babička je unavená, jak musí vařit dvě jídla – pro mě a pro zbytek rodiny…
    Rozhodla jsem se, že maso zkrátka omezím a vegetariánem se stanu, až se postavím na vlastní nohy a budu se starat sama o sebe, ne aby se o mě staral někdo jiný, koho tím budu obtěžovat. 🙂

  71. Opozorňuji vegetariany, že v potravinářských zákonech se myslí masem celé zvíře. Takže výrobek označený jako masný, nemusí obsahovat žádnou svalovinu, tedy třeba uzeniny ve většině jsou šlachy. kůže, kopyta, blány, chrupavky a tuk. Navíc si nemyslete, že třeba jogurty, kečupy, pudingy, želatina, džemy, cukrovinky, atd. jsou zahušťovány rostlinnými pektiny, ale opět zde rozhoduje cena, a proto se zahuštuje želatinou z kopyt a kostí, tedy klih- kasein- kafilerka. Prostě potravinářský umělý průmysl, je jedna velká klamavá reklama a ohlupení lidí.

  72. Tos narazila na dost netolerantní vzorek "antivegetariánů". Mě je tedy jedno, co kdo jí, to je svobodná volba každého z nás, a lidi mají stejné právo na odmítání i jedení masa.

    Jednu maličkost bych ti ale vytkla: Uvádíš, že existují rostlinné produkty, které obsahují mnohem víc bílkovin než maso, ale v příkladech máš pouze sóju, ostatní jsou přinejlepším srovnatelné s hovězím.

  73. Když jsem osobně před dvanácti lety přestala jíst maso, všichni mi prorokovali brzkou smrt, řídnutí vlasů, lámání nehtů a tak dále. Nic z toho se nestalo. Naopak cítila jsem se líp, než kdy dřív. Je to tvoje rozhodnutí, tvoje volba, ne těch ostatních.

  74. Je hloupé říkat, že jsme na takové úrovni na které jsme (my myšleno lidstvo), díky tomu, že jíme maso. Tygr ho jí taky a nezdá se mi, že by hodlal v blízké budoucnosti stavět mosty. Naopak někteří primáti jsou většinoví býložravci a vykazují vysokou míru uvědomění. Zároveň je ale pitomost říkat, že nejím maso, protože zvířata trpí. Ony i rostliny jsou schopny cítit. Je na to mnoho pokusů, jeden jsme dělali i na biofyzice. Rostlina vykazuje podobné hodnoty elektromagnetického pole, jako je třeba u lidí EKG a EEG. Potom by tito lidé nemohli jíst už vůbec nic, možná tak spadaná jablka.

  75. [84]: Ne všichni primáti. Šipmanzi loví ve skupinách zvířata a to i jiné opice a to je to náš nejbližší příbuzný.

    [34]: Pokud vím, tak to není argument sám o sobě, jen doplnění seznamu jmen významných osobností, které nejedly maso, a kterým se ohání horlivější část vegetariánů. Ti z pochopitelných důvodů Hitlera vynechávají, ale on měl také rád zvířátka a to se všeobecně ví.

  76. Gratuluji k přechodu na vegeariánství! 🙂

    Já sama jsem vegetariánkou už skoro 5 let a nemělnila bych.

    Chtěla bych se tady vyjádřit k některým komentářům, které odmítají tvé argumenty typu: vegetariánství je ekologičtější, a že každý vegetarián (vegan) přispívá k záchraně planety.

    Je to totiž pravda a mnoho skeptických lidí, kteří nevěří tomu, že vegané a vegetariáni napomáhájí růstu planety, se budou za pár let divit.

    Masožravci jsou v tomto ohledu velmi zaslepení a neochotní se vzdát masa a přijmout pravdu. Ta pravda je ta, že za pár let budeme nuceni na vegetariánství přejít pomalu všichni. Dobrá, možná ne hned na vegetariánství, ale budeme muset rapidně omezit a snížit příjem masa.. Lidé, kteří konzumují maso ve velkém si totiž neuvědomují, jaké zrůdnosti se dopouští na planetě.

    Jeden příklad za všechny. Mnoho masožravců odmítá konzumaci sóji. Přitom ve velkochovech jsou kuřata krmena sójou, která se pěstuje ve velkém a kvůli ní se kácejí deštné pralesy, aby bylo místo, kde ji pěstovat. i v ČR se krmí kuřata sójou dováženou z Ameriky.

    Dále – kdyby si každý odpustil denní dávku masa, omezil konzumaci masa aspoň na polovinu, nemuselo by se do velkochvoného průmyslu cpát tolik rostlinné potravy (kdo žije v absurdní představě, že kravičky jsou denně venku na pastvě a papají vesele travičku, nechť tuto představu opustí)… Je všeobecně známo, že více jak polovina obilí, kukuřice a podobných potravin jde na krmení zvířat. Kdyby se lidé přesali cpát masem jak mourovatí, nebyla by půlka obyvatelstva planety na pokraji hladomoru…

    A všimněte si, prosím, že teĎ argumentuji jako vegetariánka pro dobro lidí, ne pro dobro zvířat. A takto bych mohla povídat hodiny. Nejen pro dobrozvířat, ale také pro dobro naší planety a hlavně lidí, je více než doporučované přejít k vegetariánství nebo alespoň maximálně omezit přísun masa, jinak se ženeme do záhuby.

    nedostatek vody, nedostatek lesů, nedostatek přirozených koloběhů, zničení oceánů a moří kvůli masnému průmyslu… A děti našich dětí nebudou mít co jíst, nebudou mít co dýchat…

    Všechny informace nemám jen ze své hlavy nebo od ekologických a vegansko vegetariínsky zaměřených skupin. Ale také z přednášek Agroekologi na VŠ. Sám profesor takto začal první hodiny…

    Můžete se mnou nesouhlasit, předpokládám, že většina nebude o věcech, co jsem zde napsala, ani slyšet a nebude jim přikládat žádný význam… Ale vyjádřit názor může kadžý, že? 🙂

    night.shine

  77. nejoblíbenější jogurty nejsou

    jogurt, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z
    vrtulníku. Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, víš, že jsem nesnášela
    Danone, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho
    trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu tedy Bifidus esencis v
    nomenklatuře nenajdeš, je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně
    není našemu tělu vlastní – je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá –
    protože aby jsi mohla uvést, že to je bifi musí to mít i v den konce
    záruky určitou hodnotu bakterií.
    Některé státy mají zákaz používat jiné než lidské kultury a to proto, že
    určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u
    imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty tumorů např. je
    to ze studie z USA, kterou jsem použila ve své diplomové práci na téma
    bifidobakterie. Také tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní
    mikroflóru a způsobovat průjmy. Osobně doporučuji jogurty ve skle
    jihočeské nebo Holandia bílé a to ovoce si přidat své. Acidofilní mléko
    Kunín bílé.
    U modifikovaných škrobů z kukuřice stejně jako u transgení kukuřice dělal
    výzkum můj profesor na VŠ a zjistil, že v 5 generaci potkanů je tak
    otřesný výskyt mustací a od 3 výskyt nádorů, že do nás vždy hřímal, že je
    naší povinností nepustit to do naší země…. bohužel je to tu.

  78. Když se moje kámoška dozvěděla, že nejím maso, zeptala se mě: " Co z toho máš?"
    A najednou jsem si uvědomila, že nad tím jsem nikdy nepřemýšlela, prostě jsem věděla, že je to správné. A překvapilo mě, že ze mě bez přemýšlení vypadla odpověď: "Dobrý pocit."
    Cítím se skvěle a už neztrácím chuť k jídlu, když někdo řekne, že to na talíři je vepřové, protože prostě vím, že já už žádné prase nezabiju.
    Teď jenom čekám, až to rodiče překousnou a začnou kupovat sójové mléko a další výrobky já si budu moct vařit vegansky.

  79. Bez masa si kuchyni nedokážu představit. Pokud vy ano, dobrou chuť. Je to vaše věc a mě to nevadí. Jestliže za vaším přesvěčením stojí i kus osobní zodpovědnosti v té formě, že si myslíte jak pomůžete ekologii konzumací rostlinné stravy, rád bych vás varoval. Je to komplexní problém, v základech vychází ze spotřeby energie a byl bych hodně opatrný a skeptický tvrdit, že k produkci vegetariánské stravy se spotřebuje méně zdrojů, než k živočišné. Zásadním způsobem bude záležet na parametrech které budeme srovnávat a okolnostech při kterých je budeme porovnávat. Obecně si ale vůbec nejsem jistý, že tomu tak v současné době je… Blbá zpráva, co? No ale každý má něco svého v hlavě 😉 Já třeba zásadně nejím tuňáka. Nechci aby vyhynul. V tomto případě vidím efekt jednoznačně.

  80. [12]: Dobrý den, u sóji jde o způsob přípravy. Samotná sója škodlivá není, jen pokud ji člověk konzumuje nefermentovanou, tak látky z ní omezují vstřebávání bílkovin a blokují využití minerálních látek. Fermentovaná sója je zdravá a má na organismus člověka již pozitní účinky. Odkazovaný článek je povrchní a jednostranný a šíří paniku zase druhým směrem ("jezte v klidu sóju"), aniž by zmínil důležitost její správné přípravy. Brambory lidé taky nejedí syrové a s klíčky, u lesních hub také ctíme správnou přípravu, plody bez černého se také vaří (zkuste sníst syrové a pochopíte proč).

  81. Hezká článek 🙂 Jednou mě napadlo, že přestanu jíst maso a jen jsem to řekla a hned jsem slyšela všechny tyhle argumenty najednou. No zatím vegetariánka nejsem, ale třeba jednou… 😀

  82. K těm špičákům: vždyť špičáky mají i koně (pravda, jen hřebci, ale i tak)
    Mám další argument: co, když trpím chudokrevností? pak musím jíst maso… nebo je ještě něco jiného, v čem je hodně železa? Já bych totiž moc ráda vegetariánka byla.

  83. Skvělý článek. Jsem vegetariánka zhruba od 5-ti let, dlouho jsem byla jediná v rodině, pak se narodila moje o 9 let mladší sestra a také se ji maso samo od sebe zhnusilo. Obě milujeme zvířata a nedokázali bychom je jíst. Reakce okolí jsou ale opravdu smutné..buďto si ze mě dělají legraci, dávají mi přednášky jak je maso důležité a nebo mě neberou vážně a ti co mě třeba moc dobře neznají, si myslí, že je to jen rozmar. Nejčastěji slýchávám, že jíst maso je přirozené ale v dnešní době už to tak není, je spoustu potravin, kterými ho lze nahradit. Bohužel lidé to nechtějí slyšet a raději před tím zavírají oči. Hrozně si vážím lidí, kteří se aspoň maso snaží omezovat. Věřím, že to bude jen a jen lepší

  84. wow, opravdu rozumě argumentuješ…  už se těším až tohle ukážu prvnímu člověku co na mě vytáhne tyhle otázky :DDD a ano, i jedinec může přispět k velké změně!

  85. Tak jsem se zas dostala ke tvému blogu 😀 Není to možná, já ať hledám cokoliv tak mě strejda google navede k tobě. Nehodlám číst všechny ty nesmyslné, nedomyšlené a veskrz hloupé argumenty protože by mi to zvedlo žluč a musela bych na ně odpovídat 😀 Jsem vegan a ne, nežeru jenom semínka jak tu bylo řečeno 🙂 Díky za tvůj krásný a "všechnatémataobjímající" blog a přeji hodně trpělivosti, empatie, trpělivost, síly a taky trpělivost 😉

  86. Inu. Od původního Necronomiconu jsem trochu odbočil od původního čtení. Nicméně mě tato tématika mě zajímá, ale z toho důvodu, že jsem ještě neviděl, aby se obě strany zamysleli nad jednou věcí.

    Kdyby se najednou rozhodlo, že bude po "vegansku" (když to tak blbě řeknu), tak se přestane konzumovat maso, vejce, mléko obecně, medu a taky se to (co jsem se dočetl) týká vlny, kůže, hedvábí. Prostě všeho živočišného…
    Napadlo ale někoho z veganů/vegetariánů CO SE STANE s užitkovými zvířaty? (S týráním na jatkách běžte prosím pěkně do prdele, jsou na to normy které povolují jak zvíře usmrtit, a vězte, že mají příjemnější smrt než budete mít kdy vy nebo já…)

    Co takové slepice, jejich chov spočívá v získávání masa a vajec. Ovšem nic z toho Vegani nejí. Pak tu máme prasata, krávy, ovce, kozy, lamy apod. Sečteno podtrženo máme tady xx miliónů kusů dobytku, které stravovací návyky a životní styl Veganů prakticky nepovolují. Takže co s nimi? Jejich účel byl po xxx let stejný,  ale nyní jsou k ničemu. Sama jejich existence nám akorát škodí (skleníkové plyny, náklady na údržbu a samotná spotřeba vody a jídla je enormní), tudíž je už asi jen jeden způsob jak to vyřešit. Vyhubit. A to zle v podstatě udělat tím způsobem kvůli kterému byli odsouzeni. Sníst (jestli někdo má lepší a levnější nápad jak zužitkovat již zbytečné xxx xxx xxx tuny masa, prosím). Živit to přijde na velkou spoustu peněz které se nijak nezhotoví, a nikdo do toho peníze vrážet nebude…

    Vlastně, vyhubili jsme už několik druhů kvůli zábavě a penězům, tak proč nevyhubit další, když ulevíme planetě? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.