U Siriuse mě zaujal článek o vegetariánství natolik, že jsem se rozhodla vás obeznámit se svým názorem na tuto problematiku.
Lúmennka maso ráda – co ráda, já ho přímo miluju! Šťavnaté steaky přímo z grilu, řízky, klobásky, masové směsi na milion způsobů… Bez masa si svůj jídelníček představit prostě nedokážu. A vzhledem k tomu, že od dětství nesnáším vařenou zeleninu, vegetariánem bych prostě být nemohla, i kdybych stokrát chtěla. A světe div se – já bych i chtěla.
Hlavním problémem konzumace masa je to, že maso je drahé. Nepamatuji si už přesná čísla, ale četla jsem článek, kde se psalo o tom, že na jedno kilo zeleninové či obilnaté stravy (prostě všeho, co vyroste na poli) potřebuje zemědělec mnohokrát míň peněz a surovin, než na jedno kilo masa. O spotřebě vody nemluvě – obilí toho prostě tolik nevypije, jako třeba prase nebo hejno slepic. Čím více masa sníme, tím více peněz a surovin utratíme, což je v dnešní globálnín situaci (a nemám na mysli finanční kriz;) ) na pováženou.
Mě osobně ale na vegetariánství přitahuje teorie o přenosu bolesti, či špatné energie, chcete-li. Mám pocit, že jejími hlavními vyznavači jsou Háre krišna. Jde o to, že taková kráva, když ji vezou na porážku, toho hodně vytrpí. Zavěsí jí do zařízení, které jí tlačí na každý sval v těle, slyší kolem sebe zoufalé bučení svých sousedek z kravína, je nervózní, vyděšená. V tomhle stresu jí praští do hlavy, což některé krávy omráčí jiné ne a pak jí rozřežou od krku až po zadek. Zavěšená na zadní nohy pak v agonii vykrvácí nebo zemře na šok, zatímco jí řezníci vybírají vnitřnosti a rozřezávají svalovinu.
Není divu, že veškerá bolest, strach a utrpení téhle krávy zůstane uložena v každé buňce jejího těla a když si pak dáme biftek, její bolest přechází do našeho žaludku, do krevního oběhu a s každou živinou získanou z masa taky získáme negativní energii.
Kromě výše zmiňovaného je nepochybný fakt, že maso ačkoli výživnější, je taky tučnejší a nezdravější než zelenina. Nevhodně připravené maso nám může také způsobit nejrůznější choroby – to připálené podněcuje vznik rakoviny, to nedovařené zase různé střevní škrkny, salmonelózu a podobně.
Nebuďme však jednostranní. Bezmasá strava postrádá některé vitamíny, stejně jako obsahuje méně tuků, které naše tělo v určitém denním množství potřebuje. Když nejíme maso, vyjde nás to paradoxně snad i dráž – zatímco sto gramů masa nás v pohodě zasytí, zeleniny potřebujeme cca třikrát až pětkrát víc, abychom z ní získali stejné množství živin. Někteří vegetariáni tak nemají dostatek látek, potřebných pro zdravý život a potýkají se s chudokrevností, nízkým tlakem, ochablými svaly, řídnoucími kostmi atd.
Co je podle mě vůbec největší zlo není ani „masožrouství“ ani „zelenochrupkání“. Obojí má své výhody a každý člověk si sám může vybrat, co bude a nebude jíst, aniž by měl někdo právo mu to zakazovat nebo jej moralizovat. Ovšem u veganství už si vůbec nejsem jistá, že jde o zdraví prospěšný životní styl nebo dokonce o něco žádoucího.
Nejíte-li maso z jakéhokoli výše popsaného důvodu nebo máte důvod jiný (spoustě lidí maso prostě jenom nechutná apod.), věřte, že vás budu podporovat a ráda si s vámi popovídám. Ale k lidem , kteří odmítají cokoli živočišného mám jakýsi přirozený despekt a jsem vnitřně přesvědčená, že dělají chybu. Mléko a výrobky z něj nejsou poznamenány špatnou energií a ani na jejich výrobu není třeba tolik prostředků. Zato obsahují spoustu vápníku, který nikde jinde v takovém množství nenajdeme a dalších X vitamínů, bílkovin a bakterií, které jsou pro lidské tělo velmi důležité. Totéž se dá říci o vejcích, ovšem vejce je vlastně skoro živý tvoreček, což vegetariánům nemusí být příjemné (to, že vejce, která jíme jsou neoplodněná, tudíž by se z nich kuře nevylíhlo ani omylem, snad ale netřeba zmiňovat;) ).
Ale zpět k mléku a veganům. Vegantsví už mi nepřipadá jako životní styl, spíš jako určitý druh náboženství. Odmítání čehokoli živočišného, jako by to bylo největší zlo, mi nejde na mysl a pokud se najde nějaký vegan i tu na blogu, moc ho prosím, aby mi objasnil, proč je živočišná strava tak nebezpečná a nevhodná. A zároveň všechny vegany prosím, aby své děti nenutili jíst dle veganských zásad alespoň do puberty, protože jim mohou nenávratně poškodit zdraví nedostatkem vápníku (taková křivice je pěkná svině, naši předkové by mohli vyprávět;) ). A mimoto – sójové mléko a jogurty jsou pěkně hnusné.

Sbíhají se vám sliny na propečenou flákotu…

…a nebo se vám při pohledu na maso zvedá žaludek a dali byste přednost
šťavnatému rajčátku či restované brokolici?
Můj pohled tedy znáte, nejsem vyhraněný masožrout, naopak si myslím, že vegetarináni mají mnohdy v hlavě více rozumu a v srdci více odhodlání pomoci naší planetě, než ti, co maso jedí. Ovšem z chuťových důvodů a díky své lehké podvýživě zůstanu nadále u masité stravy. Negativní energii odkláním aspoň tak, že zvířeti, které chroustám k večeři či obědu poděkuju za to, že se obětovalo, abych se já mohla najíst. Zdá se to možná úsměvné a trochu úchylné, ale zkustě to a možná budete mít z jídla hned lepší pocit.
Jsem tedy masožravec se sympatiemi ke kytkožravcům (ovšem jen těm, co se nevyhýbají mléku, sýrům aspol.) a zajímá – co jste vy? Jíte maso a jste na to hrdí? Nebo se stydíte za řízek na talíři? Jíte zeleninu, sóju a luštěniny a masu se vyhýbáte jako čert kříži? A hlavně u poslední otázky mě zajímá proč to děláte? Co vás k tomu vedlo?
Těším se na vaše odpovědi a možná i na zajímavou diskuzi;)
Vegeterián nejsem a nikdy nebudu. S tou negativní energií mi to přijde trochu ujeté, ale prosím. A co když si masíčko chovám doma sama, s láskou o něj pečuji a hýčkám ho? Celý jeho život ho nabíjím jen svojí pozitivní energií. Z tohoto pohledu pak nemůže mít ten řízek chybu, ne? 🙂
Ja o vegetariánstve rozmýšľam už od svojich siedmich rokov. Kôli tým zvieratám. Je mi proste ľúto, že nejaké zviera zomrie len preto, aby som sa ja najedla. Postupne mäso obmedzujem, aby to pre telo nebol veľký šok. Rodičia sú síce proti tomu (teda hlavne ocino, zarytý mäsožravec ktorý nevydrží deň bez mäsa:)) ale povedali, že od pätnástich môžem byť vegetariánkou. Dovtedy mi to nechceli dovoliť kôli dostatočnému príjmu živín a tuku. A ani tá teória o negatívnej energií ktorá sa z mäsa prenáša na človeka nie je hlúposť. Teda aspoň ja mám blbý pocit keď jem mäso. Teraz mi stačí vydržať dva mesiace do narodenín:).
Možná taková ideální se mi zdá jednoduše střední cesta. Já a vegetarián, to pravděpodobně nehrozí. Ale zamyslel jsem se, že dříve lidé měli maso jednou týdně a to v neděli. Potom možná nějaký zbytky v pondělí. Přesto mohli být zdraví a silní. Asi ne tolik jako dnešní člvoěk s přebytke všho, na co si vzpomene, ale zas tak hrozné to sand nebylo, nevím, jen tak nad tím přemýšlím. Takže mít maso dvakrát – třikrát týdně…vidím jako možný kompromis.
Sakra…nemohla som to dočítať..som mäsožravec a hneď po prvej vete sa mi ozval žalúdok.. 😀 Idem sa najprv asi najesť.
Btw..dobrý rozhovor..a ďakujem za spomenutie môjho blogu…som poctená :))
Já jsem taková neutrální.:) Kloním se spíš k vegetariánství, ale masu se nějak výrazně nebráním. Spíš mi většina nechutná, takže jím jen kuřecí a občas prasečí.xD
Vegany ale taky nechápu, vždyt třeba těm zvířatum tím nijak neubližují a je to prostě přírodní řetězec..
Sirius: s tím masem jednou týdně v neděli jsem to ještě jako malá zažila. U nás se přes týden vařilo něco nemasitého a v neděli pak cokoli s masem.
Bez masa bych se prostě neobešla, miluju kuřecí snad na všechny způsoby a hned v závěsu hovězí i vepřové. Na druhou stranu se neobejdu ani bez ovoce a zeleniny.
Vegany též nechápu. Jinak proti "rostlinožroutům" nic nemám, pokud tak nenutí jíst i své nevyvinuté malé děti…
No, jsem taky masová. O tom, že bych byla vegetariánem jsem nikdy neuvažovala. Zřejmě by mi maso chybělo. Myslím si, že by se se zvířaty, ač jsou pro některé určena "jen" k zabití a konzumaci, mohlo v době života zacházet lépe(takové ty malé klícky s natěsnanými slepicemi se mi nelíbí…to je jen jeden z příkladů)
taky patrim mezi ty co by bez masa asi zit nedokazali…i kdyz bych rada, v podstate kdyz si clovek dokaze spravne spocitat vyzivovy hodnoty tak muze byt bez problemu vegetarian a dokonce je to pro dospeleho cloveka i zdravejsi, pry se dokonce vegetariani dozivaji i vyssiho veku…co se deti tyce meli by urcite jist maso, ovsem to tucny a uzeny se muze vynechat:) …problem je v tom ze spousta vegetarianu si prave ani nezjisti ty vyzivovy hodnoty a obsahy vitaminu a jinych dulezitych latek v tech potravinach, co jedi a pak je prave postihujou ty nemoce…proste kdyz se to umi je to prospesne a kdyz ne, tak to skodi …no a vegani to uz je proste zlo, takova az urcita forma fanatismu bych rekla…
byla sem…sem už jenom tak napůl
Elysia-Proč zrovna ZLO? Nechápu.
Maso se snažím omezovat na minimum a snad se jednou dostanu k bodu kdy ho nebudu jíst vůbec.
Co se týče veganství-chápu to. Protože většina mléka, mléčných výrobků a vajec pochází od zvířat, které žijí v děsných podmínkách velkochovů. Vy jste nikdy neviděli klece nacpané slepicema nebo velkochovní kravíny? Ty zvířata tam strašně trpí byť je nikdo nezabíjí a snad i smrt by pro ně byla lepší. Řešením jsou pochopitelně produkty z ekofarem (tedy pro ty, co z přesvědčení neodmítají jakýkoli živočišný produkt), ale ne všude jsou běžně k dostání+ vysoká cena.
Jinak je mi úplně jedno, co si kdo jí, hlavně když to necpe ostatním, čímž je mi sympatický postoj Lúmennky (jako ostatně vždycky :-). Napsala to moc pěkně.
[10]: protoze bez masa este porad do sebe muzes dostat vsechny potrebne latky a vitaminy, ale bez mlecnych vyrobku a vajec uz ne, taky se mi nelibi jak ty slepice chovaji v tech klickach, kde jsou namackany, ale bez toho se zit opravdu neda…my treba kupujem vajicka od soukromnika co ma slipky na dvore, takze se to da delat i jinak nez jen tim ze na protest nebudu jist vejce:)
taky jsem masožrout, sice jen občas, ale jsem. Mám ráda kuřecí a ryby. Gulášky moc nemusím, to mi prostě nejede a řízek mám raději kuřecí než prasátkový :o) Kde můžu, tak si místo masa vemu vajíčko…a mlíko? No já a kravské mlíko nejsme moc kamarádi, takže jen to sójové (není to zas takový hnus, dá se na to zvyknout) a nebo mlíko kozí (to každému nejede…já vím) :o)
Když se tady zmínilo to veganství a vegetariánství…už jste milí vegani a vegetariáni někdy uvažovali o tom, že i rostlina může mít duši? Je to přece taky živý organismus jako zvíře :o) Jen mě to tak napadlo, když čtu o utrpení zvířat. Každý o tom píše, ale co utrpení rostlin :o) Neberte mě jako nějakého šílence, ale jen mě to tak napadlo..co vy na to?
Rovena: rostlina podle mě má určitě duši, ačkoli trochu jinou než zvíře a taky vnímá jinak. Třeba když rostlině utrhneš lístek, její duše se rozdělí – kus je v lístku a kus v rostlině, když lístek uhyne, umře i ta část duše v něm. Ale s vnímáním bolesti u rostlin je to trochu jinak než u zvířat, ale myslím, že nějakou vnímají taky. Ale květinky se nezeptáš tak snadno jako zvířete, co ji trápí.
Lúmenn…taky si myslím, že rostliny mají duši a je fakt, že poznat jestli rostlina trpí nebo ne je trochu obtížnější
pro mě tato problematika de facto neexistuje, na otázku v titulku bych odpověděl "ANO!!!!" 🙂
vysvětlím: mám téměř neustálý hlad, jen když jsem naprosto přežraný nebo je mi opravdu špatně, tak se mi nechce jíst, jinak žeru všechno v co největším množství – a co je nejhorší, ono mi to všechno i nesmírně chutná! a ta spousta jídla se na mě nikde neprojevuje, mám pocit, jako by to kromě mě žralo ještě něco jiného, prý mám buněčnou podvýživu…
ty myšlenky o přenosu energie jsou mi sympatické, chtěl bych tohle mít podchycené, ale nenapadá mě způsob (snad jen biofarmy, tam by mohli být šetrnější?). jenže jak vidím jídlo, jednoduše mě nelze zastavit…
Zaujimave. Mne maso nechuti uz odmala ale nesudim nikoho za to ze ho je. pocula si uz o vitarianoch? poznala som rodicov ktori nutili svojho syna sa takto stravovat.
inak… clovek od prirody nema creva na to aby dokazali dobre spracovat maso rovnako ako hlodavce by nemali tuky. tiger si maso ulovi je iba ak je hladny ale clovek si ho neulovi nema na to zuby ani drapy ani nevie rychlo utekat a este si ho aj tepelne upravi a okoreni inak by mu nechutilo. som za to ze vsetko v prirode je na nieco a ak ja nemam na lov vybavenie tiez to je na nieco. v rannom praveku jedli ludia iba korienky lesne plody a pod. a uplne im to stacilo. dufam ze som to dobre vysvetlila. ludia su velmi rozmaznany a uz nedaju pokoj ani mravcom kobylkam a slimakov vsetko musime jest lebo nemozme uz nic nechat napokoji. zivocisne bielkoviny ti sice zelenina nenahradi ale potrebujeme ich k zivotu a ku zdraviu?? ale suhlasim, sojove vyrobky su riadne odporne… bleeeee. maj sa pekne posielam pozdrav z UK
Lea: vitarinány neznám. No a k tomu pravěku – lidé díky masu a jeho tepelné úpravě získali své mozkové schopnosti, díky nižm se staly vrcholem potravního řetězce. My nemáme drápy, ale máme mozky:)
tímhle se zabývá jedna slečna/paní na stránkách http://adhenrietta.blog.cz, ovšem z pohledu vegetariánky, což v závěru dopadlo poněkud.. no, podívej se sama, mně to vyznívalo jako by jezení masa byla nemoc (některé články smazala). Jinak pár svých postřehů mám tam 😉
nejlepší je krvavý steak… 🙂
Nejdřív bych ráda vyvrátila tézi, že sojové mléko a jogurty jsou pěkně hnusné – jak pro koho, mně třeba chutnají, což se o běžném mléku a jogurtech (hlavně tučnějších a smetanu obsahujících, fuj) moc říct nedá – a nesnášenlivost laktozy taky není zrovna pobídkou ke konzumaci klasických mléčných výrobků.
Mno a jinak…maso nejím už x let čistě proto, že mi nechutná, nerada do něj koušu a po jeho konzumaci jsem příšerně unavená. Nicméně, za vegetariána se nepovažuji, s tím se snad pojí nějaká filosofie a já pouze nejím maso, nic víc.
Ad veganství – nějakou dobu jsem se živila pouze veganskou stravou a žádné negativní dopady to na mě nemělo. Tohle je dost individuální.
Slečna S.: jasně, každému chutná něco jiného a já jak slyším sójový mlíko, chce se mi zvracet – byla jsem nucena ho pít a jíst sojový jogurty a po měsíci jsem to vzdala. Zlatý tučný jogurty z mléka:D Ale každému co mu chutná;)
Já jsem od dětství masožravec.
Ostatní děti dostávali v krámě od prodavaček lízátka, já párky. Takže to asi i bude vidět.
Při pomyšlení na takovou brokolici mi žaludek udělá salto…..
Prostě zelený pryč, červený sem a vy si jezte co chcete.
Ale jsem nadšená zastánkyně šíření vegetariánství i veganství- alespoň zbyde víc na mě. 🙂
Já odmítám jíst maso už odmala, ale jsem ho nucena požívat jej tak jednou do týdne kousek… A hnusí se mi to. Vajíčka taky nejím, ale jinak… Veganství už je extrém. Maso nejenže mi nechutná, ale přijde mi to i odporný… Ale to by bylo na dýl 😀
Když už si to svý tělo tolik huntuju chlastem, sem tam nějakou cigaretkou a občas i trávou, tak alespoň tu stravu chci mít zdravou a bezmasou … Fakt, že jím něco, co běhalo bezstarostně po poli (či trpělo ve velkochovech) se mi hnusí a tak maso sním zřídkakdy.
Je sice pravda, že daní za mé odmítání masa je těžká chudokrevnost (podle lékařů mám krevní obraz pětiletého dítěte), ale jelikož žádné zdravotní problémy nemám, nedonutí mě to jíst maso pravidelně
Ale masožravce samozřejmě neodsuzuji, je to každého věc 🙂
Vegetarián jsem. Tvůj článek/názor je pěkný, líbí se mi a něco na tom bude. Jinak, jako vegetariánka bys nemusela jíst jen ovoce a zeleninu a naprosto není nutné jíst je vařené (taky to nesnáším :D).Jím naprosto obyčejná jídla, jen místo řízku z masa si dám řízky ze sójového masa, místo karbanátků z mletého masa, si dám karbanátek z tofu. pro některé je to nechutné, bez chuti, atd, ale já prostě vše okolo sóji, tofu, apod. zbožňuji 🙂 maso nejenže mi nechutnalo, ale taky mému tělu nijak neprospívalo. Teď se cítím opravdu lépe a dokonce se zmírňuje má krátkozrakost (což tedy nemusí být kvůli vegetariánství, samozřejmě).
A co mě k tomu vedlo? začátky byli už několik let předtím než jsem začala. negativní energie o které se zmiňuješ na tom samozřejmě měla podíl taky. Další věcí pro mě bylo, že milovat a jíst zvířata je podle mě docela zvláštní a víceméně si to odporuje. Absolutně se mi hnusí všechno co probíhá ve velkochovech a na jatkách a nemíním to podporovat. Nebýt velkochovů, pravděpodobně bych maso jedla více méně bez nějakých vnitřních pohnutek. A jak jsi psala, "výroba" masa zpotřebuje víc vody a obilnin, apod než sám člověk. takže víceméně kdybychom nejedli maso, nasytíme se všichni, ale je to jen odhad a navíc nemožná myšlenka. "masožrouti" se své vášně nevzdají a já ji to za zlé nemám. nehodlám nikomu mluvit do toho, co má jíst a co ne, ovšem vždy si ráda o jídle pohovořím 🙂
Vegetariánství by se dalo nazvat životním stylem. A stejně jako nikomu nebudu vnucovat hudbu co poslouchám, nebudu mu vnucovat ani stravu, kterou se živím. To je na každém z nás.
Já vegetariánka jsem. Prostě nechápu proč bych měla zabíjet živýho tvora,když se můžu dost dobře (a levně :D) najíst i bez toho…
K tomuhle stylu života mě vedl dost otřesný zážitek téměř z dětství,ten jsem popsala v jednom článku na blogu,konkrétně Kdo nejí maso,ať se přihlásí!
Je to asi rok zpátky,co jsem se setkala s velice zajímavým názorem… Prý je to akorát medializace a manipulace lidmi,že potřebují maso.Vegetariáni jsou zdravější a uvědomělejší. Co mě ale zarazilo byl fakt,že podle autorů knihy je stejná situace i s mléčnými výrobky a spol. Prostě že vegani jsou na tom úplně nejlíp… Prostě nám jenom společnost násilím vnutila,že musíme jíst maso a mléčné výrobky,vejce,med,jinak zemřeme příšernou smrtí.
Ale těžko říct,kde je pravda. Já si každopádně nedovedu představit svůj život bez "veganům zakázané" stravy :))
Mno já jsem velký masožravec a zeleninu jím jen nějakou , ale zjistil jsem během pobytu v Anglii kdy nebyli peníze aby se člověk najedl , tak sní vše i zeleninu a ovoce .
Každopádně člověk musí jíst vše .
Když nebude jíst žádné ovoce a zeleninu , budou mu vypadávat vlasy , zuby a nehty .
Když nebude jíst maso , bude ochablý a budou se mu ničit kosti .
Ale přece jen , když 2 dny nebudete nic jíst a postavím pak před vás štavnatej steak a řízek a s biftekem a vedle postavím rajče , cibulu a papriku … co si vyberete ? 😀 Já bych teda skočil po masu . ( Tento komentář je věnován mé spolužečce vegetariánce , která si koupila kuřecí hamburger a kuřecí maso vyhodila ) ( PS: já nekecám)