
Komentář se týkal jogurtů, hlavně jogurtu ACTIVIA, který je roky propagován na našem trhu a reklamy na něj mi pijí krev, jen je někde náhodou zahlédnu. O to víc, mě potěšilo, že na každém šprochu, pravdy je trochu, tedy aspoň myslím…
Takhle vypadal nepodepsaný komentář:
Je to tak a je to pravda – nejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z vrtulníku.
Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, víš, že jsem nesnášela Danone, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu tedy Bifidus esencis v nomenklatuře nenajdeš, je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní – je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá – protože aby jsi mohla uvést, že to je bifi musí to mít i v den konce záruky určitou hodnotu bakterií.
Některé státy mají zákaz používat jiné než lidské kultury a to proto, že určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty tumorů např. je to ze studie z USA, kterou jsem použila ve své diplomové práci na téma bifidobakterie. Také tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní mikroflóru a způsobovat průjmy. Osobně doporučuji jogurty ve skle jihočeské nebo Holandia bílé a to ovoce si přidat své. Acidofilní mléko Kunín bílé.
U modifikovaných škrobů z kukuřice stejně jako u transgení kukuřice dělal výzkum můj profesor na VŠ a zjistil, že v 5 generaci potkanů je tak otřesný výskyt mustací a od 3 výskyt nádorů, že do nás vždy hřímal, že je naší povinností nepustit to do naší země…. bohužel je to tu.
Když jsem dělala analýzu bifidobakterií, víš, že jsem nesnášela Danone, zjistili jsme na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu tedy Bifidus esencis v nomenklatuře nenajdeš, je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní – je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá – protože aby jsi mohla uvést, že to je bifi musí to mít i v den konce záruky určitou hodnotu bakterií.
Některé státy mají zákaz používat jiné než lidské kultury a to proto, že určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty tumorů např. je to ze studie z USA, kterou jsem použila ve své diplomové práci na téma bifidobakterie. Také tyto nelidské bakterie mohou nahradit původní mikroflóru a způsobovat průjmy. Osobně doporučuji jogurty ve skle jihočeské nebo Holandia bílé a to ovoce si přidat své. Acidofilní mléko Kunín bílé.
U modifikovaných škrobů z kukuřice stejně jako u transgení kukuřice dělal výzkum můj profesor na VŠ a zjistil, že v 5 generaci potkanů je tak otřesný výskyt mustací a od 3 výskyt nádorů, že do nás vždy hřímal, že je naší povinností nepustit to do naší země…. bohužel je to tu.
Na stránce hoax.cz najdete i vyjádření lékařů a odborníků, kteří jej okamžitě zamítli jako lživý. Ale stejně mi to hlodalo v palici. Jak to, že by si někdo dal takovou práci, aby lidi přesvědčil, že Danone jogurty jsou zlo? A proč by jogurty, které tak skvěle působily na zažívání, potřebovaly takovou masivní mediální masáž? Koneckonů o malém podvůdku s Activií jsem už psala před třemi lety v článku „Jak se nenechat opít jogurtem„. Doporučuju.
Nu a tak jsem trošku googlila a zjistila následující:
Zástupci Danone na serveru hoax.cz píší, že (cituji): Bifidus esencis neexistuje. To je ale lež jako věž, protože Bifidus esencis byl jejich dříve patentovaný název, který nyní změnili na Bifidus Actiregularis. Nějakou malou mršku, kterou mají patentovanou. Což je ale hovadina jako věž, protože přece nemůžete mít patentovaný mikrooganismus! To je jak kdybych si nechala patentovat kočku nebo žraloka! Pokud ovšem tuhletu potvůrku nevypěstuji uměle! To by byla jiná liga. Když vykřížím plemeno kočkožraloka, tak si ho patrně můžu patentovat taky…
Moje dedukce tedy zní – bifidus actiregularis je uměle vypěstovaný mikroorganismus.
Ale pojďme dále!
Pod obchodním názvem se skrývá bakterie, známá jako Bifidus animalis subsp.lactis s kmenovým označením DN 173 010. Kdo by z toho byl moudrý, že. Já rozhodně mikrobiolog nejsem a ani jím nechci být, ale tohleto mě zaujalo. Slovo animalis si umí přeložit snad každý. Zvíře. Takže tedy bakterie, která má něco společného ze zvířaty. A tady jsem uhodila hřebíček na hlavičku! Cituji z diplomové práce o bifidobakteriích slečny Dagmar Douškové z roku 2007 (celá zde):
Skupina „lidských“ druhů zahrnuje především druhy vyskytující se ve střevním traktu dospělých a dětí: B. pseudocatenulatum, B. catenulatum, B. adolescentis, B. longum, B. infantis, B. breve, B. bifidum, B. angulatum, B. gallicum a B. dentium, který se však vyskytuje především v ústní dutině. Do skupiny „živočišných“ druhů se řadí především bifidobaktérie izolované ze stolice prasete (B. suis, B. thermophilum, B. choerinum, B. aerophilum, B. psychroaerophilum, B. thermoacidophilum subsp. porcinum a B. boum), ze stolice telat, krav a kuřat (B. animalis, B. magnum, B. pseudolongum, B. globosum, B. merycicum, B. ruminantium, B. saeculare a B. cunniculi). 3 druhy byly izolovány ze střevního traktu včely medonosné ( B. asteroides, B. coryneforme, B. indicum) a pouze 2 druhy z odpadních vod (B. subtile a B. minimum). Druh B. lactis byl původně izolován z kysaného mléka.
Tááákže. Podle diplomky, čerpající z odborných zdrojů, takže dle mého názoru velmi důvěryhodné, patří bakterie bifidus animalis mezi živočišné druhy a k tomu všemu je ta slavná Danone látka s přízviskem lactis, která byla izolována z kysaného mléka. Z lidského mateřského mléka asi těžko.
Cha. A pojďme dál. Zajímavé je, že tadyhle je studie o jogurtech Activia, která ovšem záměrně vynechává fakt, že jejich slavný actiregularis je zvířecího původu a věnuje se úplně jiným jogurtovým kulturám, což jsou bakterie běžně přítomné v lidském trávicím traktu. Fakt, že by Danone strkalo do svých sraček, kterým říkají jogurty, uměle modifikované zvířecí bakterie, vynechávají i odborníci na hoax.cz a tváří se, že tento fakt tam vůbec zmíněn nebyl. Kdyby to byla kardinální blbost, jakých v hoaxem bývají mraky, jistě by se nad tím pozastavili. Ale ticho po pěšině ve všech studiích, na internetu, nikde se o té prokleté bakterii nedá nic najít. Podivné taky je, že si Danone pro svůj patent vymýšlí nejrůznější obchodní názvy a mlží o sto šest.
Můj laický závěr vytvořený dedukcí tedy zní:
Bakterie Bifidus animalis subsp.lactis s kmenovým označením DN 173 010, kterou Danone používá pod nejrůznějšími obchodními značkami, nejčastěji Bifidus Actiregularis, je dle mého názoru uměle vytvořeným mikroorganismem, který pochází původně ze zvířecího trávicího traktu a tím pádem jeho podávání ve větších dávkách lidem může být zásahem do jejich přirozené střevní mikroflóry, který může způsobit trvalé a nevratné škody, na něž dosud nebyly provedeny dostatečné studie.
Prosím, je tu nějaký mikrobiolog? Znáte nějakého? Máte kontakt? Tohle prostě chci řešit, protože mám dojem, že tu něco smrdí. Pokud jsem hloupá, poučte mne, pracuji se zdroji, které jsem našla a se zdravým rozumem. A chci zjistit, jestli je tohle fakt nějaká šílená bouda na lidi. Chápete, co může mít za následek stvoření nového mikroorganismu, který se šíří nejen v kelímcích od jogurtu, ale taky v pitné vodě, protože ho čistička nedokáže na sto procent odfiltrovat? Co když si právě teď díky reklamám s tančícími bříšky zaděláváme na pořádný průser? Záhadu jogurtů se pokusím vyřešit, pomůže někdo? Co si o tom myslíte?
No paráda. Tyhle jogurty mi nikdy nijak moc nechutnaly, ostatně já vůbec nemusím žádné jogurty, ale jestli to takhle je, je to fakt šílenost.
To už bych si radši dala toho kočkožraloka. Zvlášť, když si tu rybu sama stáhnu z kožešiny a budu vědět, co s ní dělám 🙂
Nejlepší jogurty jsou ty české v těch skleničkách s tlustým dnem.
No fuj, teď už to jíst nebudu. Jsem ráda, že si zpracovala takový článek. 🙂
Danone vo Svajciarsku zakazali, moj byvaly tam robil, bolo z toho velke halo. miesto ten bifidus volakej udajne nasli nejaku jej pribuznu ale je fekalna a dost skodliva.
Já si o tom myslím jediné. Je to solidní podvod na lidi jako je dneska snad všechno.
Měla jsem velké problémy co se týče zažívání, díky nemoci. Kdo by nezkusil tak zázračný jogurt se zázračnou bakterií která uvede vše do pořádku!
A závěr? S prominutím jsem se z toho jogurtu po… . A takové křeče jsem nezažila. Od té doby sem si snad nekoupila žádný jogurt z obchodu a odebíráme z jedné farmy jogurt bílý domácí. Nikdy mi z něj nic nebylo, ale někomu nemusí chutnat. Přecejenom, chutná totiž jako JOGURT a to půlka světa nezná. (Můžu vřele doporučit- Farma Němec)
Jasný je, že živé kultury v jogurtech s měsíční expirací jsou pitomost (poznámka z přednášek z mikrobiologie, ne můj vlastní výmysl). To je jedna věc. Na druhou stranu co v dnešní době škodlivý není? Žijeme převážně ve městech, kde je ovzduší znečištěný výfukovými plyny, ti kteří nekouří aktivně, tak kouří pasivně (jedno horší než druhé), jíme ovoce a zeleninu, které je geneticky modifikované, aby to vůbec přežilo cestu a kdo ví kolik dní ve skladu. Dnešní honění se za zdravým životním stylem je tím pádem celkem na nic.
No, oni už jim na tohle vletěli coby klamavou reklamu. V každým jogurtu jsou přirozeně nějaký prospěšný bakterie, takže to, že něco pojmenují bifidus cosi a vydávají to za bůhvíco extra je podvod na zákazníky. Každý jogurt pomáhá zažívání. (Po atb se kvůli obnově střevní mikroflóry doporučuje jíst jogurty.) Jogurty Activia jsou krom toho dost šizený a když nechceš jenom škrobem zahuštěný mlíko, kup si právě tu Hollandii. Na konkrétní proces vzniku těch bakterií bych se musela zeptat, biolog nejsem, ale s kamarádem jsme se o tom onehdy taky bavili. Mám dojem, že zrovna, když jsem někde našla ten článek kdesi na aktuálně, kde psali, že Danone vletěli na ten jejich slavný trik s tou úžasně prospěšnou bakterií.
Jak někdo vůbec může věřit,že nám jogurty opravdu mohou pomoct? Podle mě je to nesmysl
to je teda humus. Já už activii a jiné pseudojogurty přez rok nejím. Přestalo mi to chutnat(a měla jsem jednu menší alergickou reakci, která mě přesvědčila, že jogurty ne) – už vím proč a rozhodně varuju svou rodinu;)
Ahojky Lumenn, co jsi na internetu nedohledala je to, že ty uměle udělané breberky pochází Z KACHEN a pokud se dostanou do tvých střev, udělají tam pořádný bordel. Danone a activia navíc obsahují chlamydie a další koktejl virů.
Jogurtům jsem nikdy moc nedala, hlavně ne těm , jako je aktivia a podobně, protože jsem kdesi četla studii o klamavých reklamách a věděla jsem, že na tyhle a mnoho jiných výrobků v tv jsou ty nejlživější reklamy vůbec, ale teď se tomu vyhnu obloukem už tupem, zajímavý článek, chválím.
No tak já nikdy jogurty nejedla, jediné co jím je mléčný produkt jako Gervais, Žervé, Lučina a ty jím opravdu hodně, takže tímhle mě Activia fakt dostala 😀
[10]: to je podle mě hoax, z kachen ten bifidus nikde není dohledatelný, ono bohatě stačí, že je to z trávicího traktu přežvýkavce, to musí v těch střevech skutečně bordel dělat. Kruci, mrzí mě, že nejsem biolog, bych si to očekovala nejradši sama, stejně jako kupu dalších věcí:)
WoW! Co k tomu dodat?! Čím víc reklam, tím větší hnus. Jsem velice ráda, že jogurty nejím. Pěkně napsáno.
Skvělé! Další hřebík do rakve mé víry v produkty z mléka. Doufám, že za týden třeba nenapíšeš článek o tom, jak sushi vyrábějí ve skutečnosti z malých prasátek, která nepřežila porod a jenom nám nalhávají, že takhle chutná ryba.
Možná je to lepší vědět, ale dej si pozor, takhle bys mohla lehce naštvat někoho mocného.
Zravim Lumenn
Activia neni jogurt, nikde na obalu neni napsano slovo "jogurt", nikdo nikdy o tomto produktu nerekl, ze je jogurt. mozna to nekomu prijde padle na hlavu, ale je to hodne podstatne. Ve slozeni je napsano presne "zakysany mlecny vyrobek". Tak nevim o co vam jde. Je to vlastne spis hustejsi acidofilni mleko ci zakys, necim ochuceny. A jak je znamo, acidofilni vyrobky na to traveni pusobi jeste mnohem lepe nez obycejne jogurty, proto takova propagace. Dokonce to ani neobsahuje modifikovany skrob, narozdil od ruznych, i ceskych, jogurtu.
Sama si teda kupuju klasicke bile jogurty a ochucuju si je sama doma, ale proste staci cist popisky na obalu, Activia vazne az takova katastrofa neni 😉
A jednak, ano, dneska si muzete patentovat uplne cokoli (co treba aktualni kauzda o facebookovskem "like it") a druhak, oni si spis patentovali ten nazev, ne primo ten mikroorganismus, si myslim 🙂
Když jsem v pubertě chtěla jíst bílou Activii abych byla zdravá, moc dlouho jsem to nevydržela. Když jsem jí otevřela, zadržela jsem dech a naházela to do sebe a ideálně zapila, abych necítila tu chuť. Po asi tří měsíční takovéto kůře jsem si dokázala zprotivit všechny jogurty a nikdy jsem po žádném jiném bílém nesáhla.
Před týdnem jsem ochutnala bílý Selský jogurt od Hollandia a řeknu vám, že je to pochoutka. Jsou tu sice ve složení také podivné věci, kterým nerozumím, ale to vůbec nevadí. Tyto jogurty se prostě nedají srovnat.
Super článok 😉 Ja osobne sa snažím vyhýbať jogurtom propagovaným v reklamách, aj keď, človeka to láka.
Celkovo, tieto spletité a neznáme názvy ma pri zložení odradia, lebo za väčšinou z nich sa skrýva niečo minimálne divné…
Kdysi mi alergolog řekl, že všechny tyhle activie a actimely jsou velky podvod z toho duvodu, ze typ bakterii, ktery tam davaji se vubec az do strev nedostane. A takove ty laktobacilove tabletky uz vubec ne. Ze pry vysledky studii jsou zkreslene nespravnym vykladem jistych faktu, ale musi se o tom mlcet, jinak vas vsichni povazuji za blbce. Jestli chcete dobrou mikroflóru ve střevech, omezte jednoduché cukry – nekrmte kvasinky na ukor laktobacilu! Taky fermentovaná zelenina je fajn…
Já zasesně nejím jogurty, které nemají v názvu slovo jogurt.
Tyhle nejogurty by do mě nikdo nedostal a tenhle článek jen potvrzuje to, co jsem si o slavné Activii myslela od začátku.
Danone, resp. její americká divize Dannon byla v USA žalována za klamání spotřebitele. Jednou lže, vždycky lže.
http://www.ftc.gov/opa/2010/12/dannon.shtm
Američani nejsou jediný, kdo mají s Danone problémy.
No, ale přece se nebudeme opičit po Američanech, že?
Bavila jsem se s kamarádkou medičkou od Actimelu od Danone, řekla mi, že ty údajné živé kultury bakterií v tom jsou jeden velký podvod, protože tyto bakterie mají jen velmi krátkou životnost, a ve chvíli, kdy si předraženej actimel koupíš, jsou pravděpodobně už všechny dávno po smrti. Danone jsem si dříve kupovala, ale od té doby, co na trh přišly chuťově mnohem lepší jogurty ve skle (Jihočeské, Ehrmann), tak už to do pusy nevezmu..
Danone a tá jeho Activia, to neni tak kvalitné ako prezentujú v reklame, s tými živími kultúrami baktérií to je podvod. Rovnaký podvod bol potom aj Actimel a všetky takéto jogurty.
Počul som že keď budete často jesť jogurty ako je Activia, Actimel, zničí vám to žalúdok. Tak potom tam asi niečo, nejaké baktérie predsalen sú, obyčajný jogurt vám žalúdok nezničí.
Ale nechcem tie jogurty zas nejak moc očiernovať, osobne mám s týmito jogurtami dobré skúsenosti, krátky čas som pil Actimel a sem tam som si dal Activiu (citrónovú) a mal som z toho dobrý pocit.
Přiznám se, že jsem neměla čas číst celý článek, ale svého času jsem měla co dočinění s jogurtovými a mléčnými výrobky a velká pravda je, že AKTIVIA a obecně všechno od DANONE je "výplach z trubek". Je to hnus, podvod apod. Proto jsou ty výrobky neustále tak levné, protže jejich výrobní náklady jsou nulové. Navíc známá pracovala v průmyslové zóně, kde je mimo jiné i továrna na DANONE a sama říkala, že za celou dobu tam neviděla přijet jedinou cisternu s mlékem…takže asi tak. Kupujte české výrobky, nejlépe farmářské nebo si jogurty dělejte doma. Anebo je vůbec nejezte, protože stejně nejsou zdravé – ale každopádně tomu zelenemu podvodu Aktivia, který se zelenou barvou a žlutě blikající šipkou vnucuje na každém kroku, nevěřte a rozhodně si nemyslete, že vám to snad pomůže se zažíváním. O tom zázraku Actimel nemluvě 🙂
[22]: http://www.ftc.gov/opa/2010/12/dannon.shtm
Na té poslední reklamě si myslím, že je řečeno jogurt, tedy jedná se o klamavou reklamu. Celý obchod je na fikci, kterou si ale vytvoří zákazník sám, založen. Třeba konzerva hovězí maso. Je to pouze název nebo jméno výrobku, ale co je v něm, je uvedeno ve složení, a to nikdo nečte, takže skutečné složení může být daleko vzdálené od názvu. Vždy jsou v první řadě nejlepší potraviny čerstvé.
Toho přechodu z bifidus essencis na bifidus actiregularis jsem si v reklamách před lety taky všimla. O co víc mě zarazilo, že teď už opět slyšíme o bifidus essencis (aneb že b y si výrobci mysleli, že pět šest let e oba, za k´terou něco tak otravně propagovaného zapomeneme?)
však to je vidět na první pohled, že to nemá nic společného s jogurtem. Pořádný jogurt má být hustý s příjemnou chutí, zato activia je řídká vodnatá sr**ka, která ani vzhledem ani chutí normální jogurt zdaleka nepřipomíná. No, byla jsem je párkrát nucená jíst a skoro jsem se z toho pozvracela, ale teď se u nás preferují ty dobré ve skleničkách. Po activii už tuplem nesáhnu, i kdyby to bylo poslední jídlo na světě.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bifidobacterium_animalis
Z výše uvedeného odkazu vyplývá, že Bifidus Regularis, Bifidus Actiregularis a Bifidus Essensis jsou tři různé komerční názvy pro bakterii Bifidobacterium animalis subsp. animalis, přičemž DN-173 010 je technické označení jejího kmene.
Kritéria pro přínosnou konzumaci mléčných výrobků s bifidobakteriemi definoval Robinson v roce 1989:
1)konzumace minimálně 400 – 500g/týden
2) počet bakterií v době konzumace musí být min. 10 na šestou cfu/g(ml)
3)bifida by měla být lidského původu
4) použitá bifida by měla být schopná průchodu do trávicího traktu
Tamine a Robinson uvádí ve studii 1995, že bifidus animalis není schopen kolonizovat trakt zdravého člověka. Tedy není to životu ani nebezpečné, ale ani prospěšné. Tedy kelímek s iluzí zdraví.
PS: nemyslím, že by to byla mutovaná bakterie, je to prostě bifidus animalis, bifida mají savci, včely i ptáci, ale od jakého zvířete je který kmen ví jen firma, která ho izolovala.
[26]:Ruby, ty jsi zřejmě z Prahy…Danone v žádné průmyslové zóně v Čechách nevyrábí, zřejmě je to jen překladiště.
Pokud autorku blogu zajímá nadále tato problemtika, dávám sem název článku z roku 2014, který lze stáhnout v podobě pdf na netu a něco se o tomto kmenu dočte:
The Science behind the Probiotic Strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12
str. 94 (Origin and selection) – krátce, tento kmen byl v době izolace považován jako druh B. bifidum, moderní molekulární techniky tento kmen identifikovaly jako B. animalis a později jako nový druh B. lactis, později byla tato bakterie označena jako kmen B. animalis subsp. lactis (BB12 zůstalo)
Dodám jen, že tato bifidobakterie (narozdíl od jiných), nejlépe snáší stresové podmínky "jogurtu" a zachovává si tak svou životaschopnost po datum spotřeby v daném počtu (milion v jednom gramu). Ovšem tento počet se může i značně lišit mezi výrobky, záleží to na mnoha faktorech. Osttní bifidobakterie se moc nepoužívají, jelikož nejsou tak odolné vůči pH, kyslíku…
Ostatní názvy pro tento kmen jako esencis atd. je čistě marketing, hezky to zní.
Feisty . . \ . " > : ! % ( . ? . < > . < ? . " < . \ + . . \ http://essay-for-your-day.gq/39/ Sociology research paper = . ) . Write a business plan online ) . . . ? . – > , ! > < – > & . ( * . . . > .